2022-02-20
應該無乜人唔識呢間長洲良心小店,佢地以蛋入饌,菜式好有創意。店內只坐到約10人,平日去都等左3-4個字,今次試左三款招牌菜,是蛋但不是但呢!🍽 松露是蛋炒配煎薯餅 Truffle Scrambled Egg on Pan-fried Hashbrown ($60)薯餅類似瑞士rösti嘅做法,刨好薯絲後壓平煎香。可能因為要將炒蛋疊成塔,所以比平時早餐食嘅滑蛋結實少少,但絕對唔係鞋,而且落左好多松露醬。🍽 土製炸蛋 Scotch Egg($49)香港版scotch egg,豬肉碎包住流心蛋再炸,一切開蛋汁即刻流出,豬肉碎炸完都唔乾,好食,有薯條伴碟。🍽 真·卡邦尼意粉 Real Carbonara ($80)越黎越多人知正宗嘅卡邦尼唔會會落忌廉,呢度都只係用左蛋黃同芝士,所以要趁熱食,唔係會痴埋一舊。上枱後店主即席刨巴馬臣芝士,同埋介紹佢地用豬面頰肉取代煙肉,更鹹香惹味,幾有誠意,意粉幾有嚼勁,不過我同朋友都覺得鹹左啲。餐牌:
餐牌: