2024-04-20
以前出差內地,同事總會帶我地去食地道農家菜,唔係旅行團去食嘅圍餐,喺本地人自己真係會出去食嘅個種。對於呢一種土菜,我既印象係份量多,簡潔,熱辣辣同一定要配白飯。今次岩岩喺香港食到呢間湘味土菜,唔單止食到以上既風味,而且環境仲比本土更加乾淨,更加可以食到季節性既材料。 🍖如果日本春天一定會見到櫻花,湖南個邊就一定會出產樁菜,不時不食,以季節食材入饌,簡單做個炒蛋,雞蛋炒得好香,同埋白飯一齊食,簡單,但係就美味到不得了。以前成日聽蔡瀾講,要知道一間餐廳好唔好食,最好嘅方法就係俾隻雞蛋佢整,就知道龍與鳳。 🍖另一樣季節食品就係春筍,筍一年就得個幾月食得,其他時間就算搵到,都食唔落口。果然,無渣,爽脆,仲可以有咩要求?有,就係佢配搭 D 咩食材一齊炒?個臘肉好正,尤其鍾意肥肉部分,好香又唔油,而且仲有好強煙燻味,再加上恰到好處既辣椒配搭,呢味菜喺我全日最鐘意。 🍖最後就係佢既雪豆酸菜肉碎。呢味就係炒粒粒既模範。雪豆少少甜,肉碎咸咸地,放落口咬幾啖,唔洗點咀嚼,呢啲就係家常飯嘅特色,健康嘅唔止係食材,仲係養胃,大魚大肉往往總會加重消化系統既負擔。 🍺✨️其實全部食物份量都好大,點知連檸檬茶都大成咁
🍺✨️其實全部食物份量都好大,點知連檸檬茶都大成咁,依個亦都體現到農家菜好客本色,客人食得滿足,先至會再返黎。
依家香港人成日話返大陸食野,我覺得黎度性價比絕對比得上老遠走去既深圳,大家一齊留港消費啦!