2022-11-30
ChumChum味葵涌葵昌路51號九龍貿易中心Shop 214, 2/F, Kowloon Commerce Centre, 51 Kwai Cheung Road, Kwai Chung韓國食物最出名架是炸雞同部隊鍋、燒肉, 冷麵炸醬麵,而一直令我念念不忘的, 卻是白飯小偷,生醃醬油蟹。因醃的蟹及過程比較講究, 十間有9.9間都沒有供應,終於比我找到一個有醬油蟹食架韓式餐廳。前菜及泡茶, 免費添加生醃醬油蟹$245一隻算不上便宜,但可以解一解嚼,連一碗紫菜飯,把蟹肉同蟹膏擠到飯上,蟹肉滲透了醬油香, 蟹膏甘甜, 紫韓式菜碎有麻油同鹽調味,真的忍不住大口大口,不消3分鐘便吃光, 如果可以免費加飯便更美妙了,我可以用醃汁醬油撈白飯,在韓國時可以吃上4碗。出名架醬油蟹以外, 都有好多韓國食物, 另外點了炸雞set $115一份有6件雞,原味加調味雞,仲有紫菜飯卷呢炸雞香噴噴啖啖肉, 吃得很滋味, 韓國炸雞確吃炸雞醬油蟹真不錯
葵涌葵昌路51號九龍貿易中心
前菜及泡茶, 免費添加