2015-12-21 1124 views
一品,可說是雞煲的朝聖地,她那濃濃的醬汁就是招牌。吃過一品後,回家要騙人沒有吃雞煲基本上是不可能,因為你一定成身味,可以話係由頭到腳,連鞋連袋! 諗返都成年無去過,放工見返風涷涷地一行四人去土瓜灣一品,貪佢夠大同無咁多人。是日無鱆紅魚,聽經理介紹試條海𩶘。雪白嘅魚肉放滿大盆,絕無打貓,肉質爽口鮮甜,不錯。價錢比鱆紅平一點。 估唔到椒鹽骨腩仲正,炸得好香脆唔過火,食咗幾大嚿先記得影相😅主角雞煲出場,個人至愛中辣,多麻,但今次來得不夠麻,嘴唇無乜麻痹感覺。醬汁依舊濃郁,但整體感覺是不同了,好似無以前咁好食,但嗰一刻就係講唔出係咩唔同咗。最後原來同行朋友都有咁嘅感覺,討論之下得出一個眾人皆認同的結論:今次隻雞應該是超級雪藏大肥雞。肥,多肉但少雞味,不結實,比以前更油膩,所以她必須依賴濃厚的醬汁。講真,有邊間唔係用雪藏雞,但今次就真係有點太重雪貨“feel”,有點失望!

2015-12-10
$450 (Dinner)