店鋪:三陽泰 (新蒲崗)地址:九龍新蒲崗景福街99號啟德工廠大廈二期地下B舖呢排朝早有無覺得時不時會有一絲絲秋意呢🍂?踏入10月,又到咗食大閘蟹嘅時令季節🦀,唔知你又準備好珍惜呢個當造季節食大閘蟹未呢😎?三陽泰有廿幾三十年賣大閘蟹嘅經驗,售賣正宗江蘇清水大閘蟹,仲擁有安全入口證書同售賣許可證🪪,買都買得安心啲💕喺江蘇養殖嘅大閘蟹因為生長環境天然、資源豐富🍀,揀蟹專員去揀親嗰度啲蟹隻隻都爆膏爆黃😋,蟹膏濃香之餘蟹肉份外鮮甜美味,每年都吸引咗唔少人食當哋嘅大閘蟹蟹公嘅膏比較軟滑,色澤金黃而且甘香;蟹乸嘅膏就比較實,色澤橙黃入口甘甜,似足蛋黃咁。不過記得蟹蓋周圍一條條軟綿綿嘅腮、蟹腹中間三角形嘅胃、埋藏喺最豐厚蟹黃蟹膏當中嘅蟹心同黑色條狀嘅蟹腸都喺大閘蟹極寒涼嘅部位,呢啲部位就整走佢千祈唔好食喇🤫,食嗰陣放埋紫蘇葉、薑、蔥一齊去蒸就可以有驅寒作用🌬,蘸埋蟹醋同飲杯暖笠笠黃糖水就更加起到作用
店鋪:三陽泰 (新蒲崗)
地址:九龍新蒲崗景福街99號啟德工廠大廈二期地下B舖

蟹公嘅膏比較軟滑,色澤金黃而且甘香;
蟹乸嘅膏就比較實,色澤橙黃入口甘甜,似足蛋黃咁。

2022-10-05
Delivery
$85 (Dinner)