2014-07-22
今日仔仔DSE放榜,最終都只能入到IVE。 但都好過冇書讀,所以就同朋友一齊為他慶祝。 因為成朝走來走去,所以等到要食下午茶,重要係下午茶最尾個鐘入去。 入去前問可以食到幾點,佢話只得一小時, 唉,重要係一坐下就計時 ,唉....我上個月尾係剛關門的HIPOT食晚上任食自助餐。人家齋收$118(不收加一)已經可以任食120分鐘,重要是以落湯底才計。我個日坐下等朋友來,飲著罐裝汽水等。坐咗十五分鐘才落湯底,之後慢慢食二小時囉。真係好正,好正,肉任食之餘,重有魚生送, 但現在講來都冇用了。講返這裡。這裡就算一個人或四人入來,只要是一齊的,就只得一個鍋,一種湯底囉。 我見時間緊迫,就出去攞嘢食,我朋友點咗個北海道牛乳湯底, 之後佢都跟著出來攞嘢食,而仔仔就緊係坐定定睇袋打手機啦。我們攞完返去都未見個湯底到, 唉....咁即是又冇咗幾分鐘,所以我地爭取時間,去咗囉雪糕食。 終於個湯底到了,又要等佢水滾,咁又唔見幾分鐘。真是放到一枱都係了,但都冇辦法,只能繼續等。因為是食午餐關係,所以每人只得一碟肉。我同朋友要咗$68的牛肉,而仔仔就要咗$58的豬肉。每碟都只得幾片,好在都叫做大片,肉質算OK。
**講明先,今餐是食下午茶,用午餐或下午茶價錢食的。請不要用晚餐的款式和份量來做對比,因為價錢不同,食物份量同質數也不同層次的**。
Other Info. :
我真係好怕寫香港食評,因為一定會有人不喜歡的。寫完這個,我不再寫香港任何一間餐店食評了。