喺銅鑼灣食晚飯唔想食咁貴,我會去龍泉冰廳。呢度算抵食,是關$70有湯有飯有熱飲,咁平咁抵喺邊度搵呀?!呢間唔係普通嘅港式茶餐廳,有好多唔同菜式選擇,例如西式、日式、韓式、南洋咖喱、湯飯、米線等,重有懷舊鐵板餐!太多款式,花多眼亂,我同朋友最終揀左「精選小菜套餐」同「熱騰騰焗飯意粉」。精選小菜套餐——燒汁茄子魚柳煲($70)天氣凍食個熱辣辣嘅煲好正!除左茄子🍆重有切成條嘅青椒🫑、黃椒同芫茜🌿。整體夠熱,餸夠多,送飯食一流😋。青椒同黃椒幾甜,唔會過熟或過生。茄子同魚柳都切得夠厚夠多「肉」,入口有實在感。精選小菜套餐——土魷蒸肉餅($70)一上枱已經聞到土魷嘅鹹香味啦😍。食肉餅成日驚蒸得唔夠熟,驚d豬肉紅。好彩佢蒸得夠熟,我可以放心食用👍🏻。肉餅上撒上蔥花同土魷絲,將肉餅同土魷絲一齊擺入口,食到土魷嘅鹹香,土魷乾為肉餅添上口感,送飯又係一流🤤👍🏻。是日老火例湯係紅蘿蔔粉葛豬肉湯,好多湯渣好足料呀!飲完唔覺得口渴,應該冇落味精👍🏻。好似飲緊住家湯~🥰焗豬扒($60)可以揀跟意粉或者飯,我地揀左意粉。跟餐送熱飲。焗豬扒意粉上枱時又係熱辣辣架!😍焗溶咗嘅芝士鋪喺豬扒面上,重有新鮮蕃茄。豬扒已經一早

精選小菜套餐——燒汁茄子魚柳煲($70)
天氣凍食個熱辣辣嘅煲好正!

精選小菜套餐——土魷蒸肉餅($70)

焗豬扒意粉上枱時又係熱辣辣架!😍
焗溶咗嘅芝士鋪喺豬扒面上,重有新鮮蕃茄。豬扒已經一早切好晒,食起黎好方便呀。豬扒夠新鮮肉唔會霉。意粉麵質唔錯,唔會粉,夠滑,軟硬適中,唔會焗得太乾,保留到水份,配蕃茄醬汁一齊食,酸酸甜甜好味😋。