2016-04-26
今日食晚飯前都同朋友去左Mangochacha 食甜品!現在新推出抹茶系列,我呢個喜歡抹茶的朋友更要試下啦!個menu都幾有心思,係人手畫,而且還標明個甜品入面有啲咩,好日式feel!今次我們一人選了一款甜品,大家開心share黎食!分別係抹茶鮮吉士醬拿破倫配豆腐雪糕及抹茶紅豆白玉聖代,好想快啲有得食!先上抹茶鮮吉士醬拿破倫配豆腐雪糕,個賣相好靚,未食都覺得好吸引!外層個酥餅超級脆,口感又香又酥又可口,而且味道甜甜的,一食停唔到口。一用力切個拿破倫啲抹茶鮮吉士醬係四邊吱晒出黎,個醬口感好幼滑,有好濃抹茶味,食落又甘又香,而且唔係好甜,配酥餅剛剛好,可以中和甜味,加上同抹茶好夾的紅豆,味道更豐富,口感更多!而豆腐雪糕好香豆腐味,清清甜甜,可以refresh我的味覺!最後係雪糕側邊用了白玉同黑芝麻cream圍住,白玉好煙韌,而個黑芝麻cream好好食,好濃黑芝麻味而且好滑!之後係抹茶紅豆白玉聖代,由多種材料組成,好靚!先食了上面的馬卡龍,口感同外面的差唔多外脆內軟韌,味道唔係好甜,幾好食!跟住就係豆腐雪糕。而個聖代入面有很多材料,有紅豆、玄米果凍、白玉、黑芝麻cream、可可脆米及抹茶布甸
現在新推出抹茶系列,我呢個喜歡抹茶的朋友更要試下啦! 個menu都幾有心思,係人手畫,而且還標明個 甜品入面有啲咩,好日式feel!