2017-09-15
根據西班牙人的飲食習慣,佢地通常喺晚上9點至11點用晚餐。因此放工後通常會飲杯酒食點小食放鬆一下。食西班牙餐通常都係當正餐咁叫上西班牙海鮮飯或墨魚汁麵,好友提議一嗜灣仔駱克道El Cerdo西班牙小食。El Cerdo面積不大,半開放式設計,裝修用上幾何圖案,用色鮮明。鄰近的都係英式酒吧播放著球賽,相比之下El Cerdo播著輕音樂,感覺上有格調一點。點小食前先叫上西班牙果酒,友人不喝酒精就叫杯mocktail,是日mocktail可選擇熱情果或紅莓。Sangria酒味不太濃可以放輕鬆飲。El Cerdo不設加一,可以盡情叫上小食。El Cerdo秘製橄欖有黑橄欖與青橄欖,青橄欖味道一點也不酸。秘製橄欖放上蒜片細蔥辣椒,比平日橄欖味道更加豐富,芳香濃郁。鯷魚柳通常都係放入意粉或薄餅內,比較少獨立成一種食品。檸檬汁醃白鯷魚柳可以清楚品嚐到鯷魚的味道,薄薄一片鯷魚柳卷上蒜片辣椒同食,魚味香濃但不腥,令人印象深刻的一道小食。Tetilla牛奶芝士味道好濃郁,配上沙沙口感的青橄欖果蓉,很特別的配搭。鮮番茄蓉焗法包,法包一點都不似法包,似薄底薄餅多一點,番茄蓉略酸,可以多放一點新鮮番茄減輕酸度兼