2019-03-01 241 views
夜晚同屋企人黎呢到食潮州菜,餐廳地點係耀東邨對面,搭地鐵同巴士都好易去到。餐廳入面幾張大檯,另外細檯同卡位都有,無論人多人少都好岩係個到一齊食飯。我地四個人叫左幾碟餸一煲湯😋第一道黎既菜係滷水併盤,真係咩料都有,全部都滷得好入味。我自己就最鍾意豬耳同豬大腸😁😁爆花蠔餅,岩岩炸起真係好鬆脆,入面既蠔仔亦幾大粒。香芋滑雞煲,雞真係堅滑,成個煲好惹味,用黎撈飯應該唔錯,可惜我地實在太飽無再叫飯😂大白鱔煲,我自己本身麻麻地食鱔,但叫左都食下,我覺得比我平時食到既好食,魚肉夠滑唔腥,魚皮又好有彈性😲帶子蒸豆腐,呢個上面淋左豉汁,豆腐好滑,成個配搭好夾,好食!呢晚既老火例湯既材料有雪耳、佛手瓜同豬肉,放左少少蜜棗,飲落好清甜,真係真材實料,唔係味精湯😂叫得唔算太多但碟碟都大份,所以最後食唔哂,但唔可以做大嘥鬼,決定打包兩盒拎走!

我地四個人叫左幾碟餸一煲湯😋

爆花蠔餅,岩岩炸起真係好鬆脆,入面既蠔仔亦幾大粒。