2017-08-14 265 views
Happy Friday!!自從轉左工後,好耐都冇出街食飯喇!心情莫名的興奮~今日黎到青衣城,一個不太熟悉的地方。朋友於東海薈訂了枱,下車後找了十分鐘,終於找到了。原來位於一樓的角落...酒樓比我想像中人多,裝修亦十分漂亮,好似隨時ready給人辦婚宴似的。片皮鴨片皮鴨新鮮烤起,皮脆肉嫩,光澤十足。麵包皮十分之薄,例牌地配上海鮮醬,青瓜絲和葱段,好香口喔。上湯龍蝦伊麵味道調較得不錯,惹味得來又不會蓋過龍蝦的鮮味。龍蝦本身不是太難烹調,東海薈亦發揮出酒樓應有的水準。特別一提,伊麵較一般的來得較滑和薄身,更能吸收到上湯精華。翡翠炒斑球我呢啲食魚怕啃骨嘅人通常都係點斑球。翡翠炒斑球賣相好吸引!斑球切得厚肉大片,咬下去彈牙有口感。只是略嫌有點油。幸好,有西芹伴著可以中和一下。雞絲鮑翅嘩!好多翅呀!侍應幫我地分好一人一碗,每碗都好多翅!!雞湯香濃,但不會過咸。天氣炎熱,飲返碗湯啱唒!九層咖啡凍糕咖啡糕離遠已經聞到濃濃咖啡味,吃下去又滑又濃,好味到上左天堂咁,一碟有四件,好抵食!酒樓來說,東海薈算中上質素,食物賣相瑰麗堂皇,眼睛和肚皮都得以滿足,作為一個星期嘅happy ending就啱唒喇!

片皮鴨

上湯龍蝦伊麵