2012-09-27 54 views
今日未夠十點,收到阿姨SMS問我去唔去新斗記,好彩我今日早起身,如果唔係電話仲係關機中,我最怕人哋阻住我訓覺因為我係會係屋企搞好耐先出到門口,約我11:15AM茶樓等,好彩只係遲左5 MINS,我最怕人地覺得我太遲黑我面LOR去到佢哋已經食緊,好彩只係來左1) 羅白絲春卷 (中點)雖然已經唔係熱,但個皮仲好脆,入面有好多切絲羅白,就好似羅白絲酥餅咁,不過用春卷皮包著的,好吃!!2) 古法馬拉糕 (小點)這是很深色的黃糖馬拉糕,可惜唔鬆軟不得止,仲好粗糙,絕對唔推薦3) 新斗得意腸粉 (大點)阿姨話呢款點心好好味,外面好少地方做,不過我覺得不外如是,只不過用腸粉皮包住鮮蝦腐皮卷,唔係有咩咁特別,仲要話即拉添,但係塊腸粉皮一D都唔熱,都無成意既,仲改名做新斗得意腸粉添!!!4) XO醬炒腸粉 ($28)這個超熱辣,雖然無乜XO醬,但好夠豉油汁,不錯~5) 斗記水晶蝦餃 (特點)蝦餃幾大粒,塊皮都幾晶瑩,但係塊皮好乾既,好似無乾左好耐咁,而內裡連蝦腸都未挑好,真係失敗!6) 擂沙湯丸 (中點)這款點心是我後加的,而家好少地方有擂沙湯丸食LU,小時候住沙田,家人帶我去敦煌畫舫就食過,現在好少酒

訓覺

太遲黑我面LOR
去到佢哋已經食緊,好彩只係來左

1) 羅白絲春卷 (中點)

2) 古法馬拉糕 (小點)

3) 新斗得意腸粉 (大點)

4) XO醬炒腸粉 ($28)
這個超熱辣,雖然無乜XO醬,但好夠豉油汁,不錯~

5) 斗記水晶蝦餃 (特點)
蝦腸無挑乾淨

6) 擂沙湯丸 (中點)
這款點心是我後加的,而家好少地方有擂沙湯丸食LU,小時候住沙田,家人帶我去敦煌畫舫就食過,現在好少酒樓整,

咪睇佢細細粒,原來入面好熱,入裡芝麻餡好澎湃,正!!!

7) 西洋菜牛肉球 (小點)
我沒吃,外表算幾靚仔的~

8) 羗蔥牛栢葉 (大點)
我從小也不吃牛栢葉的,未能評核了~

9) 排骨飯 ($2X)
排骨飯用煲仔上,好似好正咁,不過晨早流流我係唔食飯既,無緣試了~

這間店很出名的,今次是我第一次幫襯,雖然唔算得好好味,但都OK既,可以一試,但我就應該無下次~

結帳為$230,我們一行五人,每人只係$46,以名氣店來說幾平喎~

最緊要多謝阿公請客!!!!

小點 $13.8 中點 $15.8 大點 $ 19.8 特點 $ 23.8 茗茶每位 $6

Other Info. : 一入酒樓,傳出一陣臭味,好似D冷氣既嗅味,有D難頂,我個鼻係好靈敏的,哈哈!!!
2012-09-27
$46 (Breakfast)