1K
2019-09-03 533 views
一街都係米線店,唔同派別,各有所好,麻辣川係其中一間評價唔錯嘅,最近試過覺得還好而已,不足以令我地想回訪長沙灣、葵芳都有麻辣川,兩間裝潢幾唔同,長沙灣店店面狹小,算幾企理、光猛。採用自助落單,手機掃一掃,麵底、配料、辣度自選。米線4種湯底:雞湯、麻椒、麻酸辣、酸辣,定價$35,跟一款6蚊嘅配料,額外配料超過50款,定價$6/8/11。款式多,肥牛、牛腩、大腸、腩肉、丸餃類等有齊。不過雞翼居然欠奉,只有單點小食。如果好似我呢種雞翼控,成本高左啲。米線預設有芽菜、韭菜、菜脯粒等,分最小/小小/小/中小/中/大6個辣度。我地唔算好食得辣,譚仔2小,喺呢度點中小就啱啱好。另外有唔少小食,例如雞翼、豬頸肉、柱侯牛腩等,價錢都唔平。豬肉椰菜餃、蘿蔔麻椒米線 $43/中小辣腐皮、滷豬大腸麻酸辣米線 $43/小辣腐竹、蘿蔔呢啲平價配料頗多,加錢嘅餃子兩粒,大腸四件仔,一般貨色,甚至我覺得蘿蔔幾難食,唔夠腍中小辣嗰碗湯底明顯比較橙,油份唔算好重,飲得入口嘅程度,有少少麻辣鍋感覺,味精感重,就似譚仔、三哥之流,愈飲愈停唔到手。麻酸辣湯底好微酸、幾乎唔辣,冇咩特別。湯底有菜脯,爽脆;芽菜、韭菜份量甚少。米線

豬肉椰菜餃、蘿蔔麻椒米線 $43/中小辣
腐皮、滷豬大腸麻酸辣米線 $43/小辣

米線幼身,滑溜唔太腍,成碗米線普通都不行。

烤燒麻椒雞翼 $32/4隻
雞翼救番成餐飯,一份四隻,size偏大,燒得香口,外皮夠脆唔過燶
肉質嫩滑唔乾,帶少少麻辣味。除左麻椒,仲有蜜糖、香草、花雕口味,可惜冇得雙拼。
$55 (Dinner)