2021-05-13
⭐️ 呢餐係:「好多改善空間但都仲擺得落口」嘅一餐紅磡住宅區黎講,其實都算好多野食,好多小店!今日食呢間出名食闊麵嘅日式餐廳~🍤睦月天丼定食 $78見佢menu第一頁有推介,加落單字又highlight咗咁就嗌咗。有兩隻蝦,菜就各一,有秋葵,茄子,南瓜同蕃薯。唔知大家有冇聽過,其實天婦羅係「蒸」而唔係炸。利用粉漿黎保護入面嘅食材,在食材係唔會接觸到油嘅情況下用油溫黎蒸熟啲天婦羅。咁樣做嘅天婦羅就會可以保持到食材嘅水分,食落都唔會好重油膩感。今日啲天婦羅就做唔到呢個效果啦🙅🏻♀️ 上粉漿時冇確保啲食材真係360度有粉漿就落鑊。食落成口油,冇天婦羅應有嘅脆,仲要炸到隻蝦甩皮甩骨咁🥺 雖然唔係貴食材,但係隻蝦本身都重蝦味,都ok架!飯嘅份量就略少,男仔應該就食唔飽🤰🏻自己覺得嗰汁就甜得濟,怪怪地咁🥵🦐吉列蝦瀑布闊麵 $68難得黎朝聖,點可以唔試下瀑布麵呢😛 吉列蝦就普通貨色,似急凍買返屋企可以直接dum入氣炸鍋嗰啲。湯底偏淡,認真飲先飲得出係鰹魚湯底(應該,其實都唔係好確定),但係感覺唔係自己熬,似湯包或粉溝多啲🥶。味道同平時嗰隻腐皮烏冬湯底一樣😅 瀑布麵麵粉味好重,口感硬得黎冇乜咬口。個人鍾
🍤睦月天丼定食 $78
🦐吉列蝦瀑布闊麵 $68
難得黎朝聖,點可以唔試下瀑布麵呢😛 吉列蝦就普通貨色,似急凍買返屋企可以直接dum入氣炸鍋嗰啲。湯底偏淡,認真飲先飲得出係鰹魚湯底(應該,其實都唔係好確定),但係感覺唔係自己熬,似湯包或粉溝多啲🥶。味道同平時嗰隻腐皮烏冬湯底一樣😅 瀑布麵麵粉味好重,口感硬得黎冇乜咬口。個人鍾意食啲煙韌少少嘅麵或烏冬所以就有少少失望啦🥲
🥣定食套餐
定食本身仲包埋一罐汽水,一碗麵豉湯同買3款前菜。汽水有得揀日本蘇打汽水👍🏻 麵豉湯都中規中矩,同平時嗰啲一樣都好鹹。前菜好似就每日都唔一樣,今日有中華沙律,醃洋蔥,同埋醃蘿蔔。個人唔係太好呢啲所以就俾咗朋友食啦~
環境質素:🌕🌕🌖🌑🌑
食物質素:🌕🌕🌗🌑🌑
CP值:🌕🌕🌗🌑🌑
回頭指數:🌕🌕🌑🌑🌑
呢個價錢食到日本野其實都算平,但真係會一分錢一分貨。如果真係好想試瀑布麵,或者鍾意麵粉味重都可以一試。但我自己就覺得可一不可再啦。紅磡都仲有好多其他日式料理,自己就應該都會揀其他。上面寫嘅價錢係原價,poly學生有9折喔💥