2013-10-22 2843 views
在華源大廈等lift 都係一件不容易的事情, 由於太多自由行响呢d 舊building 度租民宿, 我地等左4 部 lift, 好不容易先上到去龍泉私房菜, 住家店內兩房一廳, 廳內有2大枱, 我們8人被安排坐在廳內的其中一枱, 雖然整個店內只有5-6枱客人左右, 但回音很大, 所以店內非常嘈噪, 傾計都傾得几辛苦..... 我們是預先訂位的, 但由於只有最後一枱的位, 原先我地係想食"雞炖翅餐 ($228/位)"的, 但店主要求我地一定要食"鮑參翅肚海鮮餐($248/位)", 是因為價錢問題 (後者貴$20/位)? 我地都唔知... 生拆蟹肉金山勾翅 - 翅的量很多, 雖然我唔係環保人仕, 但真係多到越食越內疚, 其實唔洗咁誇啦, 另外芡汁也是普通飲宴的味道.. 原隻鮑魚扣金山海味 - 味濃, 有鮑魚, 海参, 花膠及大花菇, 可惜鮑魚太細隻, 但有濃郁的鮮味和爽口. 海参和花膠很爽口, 大花菇炆得非常惹味. 天下第一雞 - 賣相雖很差, 但皮脆雞嫩. 花雕蛋白蒸海蟹 - 蒸得恰到好處, 非常濃的花雕味道, 蛋白很細滑, 加上肉蟹肉多肥美, 另人回味的一道菜.金銀蒜粉絲蒸元貝 - 我

生拆蟹肉金山勾翅
原隻鮑魚扣金山海味
天下第一雞
天下第一雞 - 賣相雖很差, 但皮脆雞嫩.
花雕蛋白蒸海蟹
金銀蒜粉絲蒸元貝
金銀蒜粉絲蒸元貝 - 我地估師傳唔記得落豉油, 我地問侍應, 佢竟然就咁攞D 無煮過既鼓油比我地, 令呢道菜淡而無味, 又無鑊氣, o徙晒!
招牌三色蝦
招牌三色蝦 - 很寒酸的感覺, 看上去好唔新鮮, 而且3款都沒有驚喜, 尤其係芝士蝦丸, 跟街邊的串燒檔貨色沒有分別.... 其餘2款蝦的size 就好似白灼蝦咁大, 用黎整黃金蝦同埋鼓油王蝦真係o徙功夫....
清蒸游水海斑
清蒸游水海斑 - 蒸得剛剛好, 魚肉很滑很鮮, 且有感少少爽口, 正!
榣柱扒西蘭花
榣柱扒西蘭花 - 淡而無味, 而且西蘭花較硬
炒飯
炒飯 - 無俗, 較淡口, 吃過這麼多道菜後, 呢個清清炒飯也不錯.
芒果布甸
芒果布甸 - 賣相很好, 口感很滑, 而且芒果肉也不少呢! 這個結尾很好!

2013-09-30
$248 (Dinner)
Celebration
Birthday