2003-12-11 8 views
近年尾,幾個clients一齊找數,同事們都收到應得的回報,皆大歡喜。銀根鬆動,又適逢有特別日子要慶祝,所以一定要食餐好的。老婆話想搵間有靚景的餐廳,所以就訂了這裡。星期一八點來到,餐廳客人不多,除了我們外差不多全是外籍人士,看樣子是這裡的住客吧!安排了玻璃窗旁的位子,超過180度的維港景致確是氣派不凡。餐廳偏暗,點起小洋燭都算幾有情調。頭盤叫了凱撒沙律,湯是木瓜蟹肉濃湯,主菜是Tandoori燒三文魚及燒羊扒。想開酒,餐酒方面,本來一向都喜歡開白酒,但要遷就不常飲酒的她,所以選了紅酒;亦由於是羊及Tandoori燒魚,所以紅酒選了2000年的南法Grenche,貪其橡木不濃,較甜美又易入口,而亦有口感,對不常飲酒的人來說較易接受。凱撒沙律賣相不俗,有羅馬生菜四大塊,原塊上,新鮮爽脆,配合蒜蓉多士粒、芝士薄脆及芝士沙律汁,是一個醒胃的頭盤。蟹肉湯都好濃郁,有幾多蟹肉在內,但幾奇怪,個湯濃得來隱約渴到龍蝦的味道,唔知點解。木瓜原來係另上,味道一般。湯裝在一個竹筒內,有點阿茂整餅。Tandoori燒三文魚扒貴為呢度的signature dish,味道當然唔錯,香料的味道同厚厚的三文魚扒都幾
Tandoori燒三文魚扒貴為呢度的signature dish,味道當然唔錯,香料的味道同厚厚的三文魚扒都幾配合,仲有一舊香草薯蓉墊底,味道不錯。專登去開放式的廚房望過,佢又真係有個tandoori烤爐的,咁似乎其他印式烤肉及naan都會做得不錯。
羊扒要raw,但上檯時已靠近medium,可能廚房離我們路程不近吧!有四支骨,幾夠份量。羊扒燒得不錯,放少少黑胡椒已經好味道,不需任何芥辣或薄荷醬汁。
支Grenche都幾唔錯,雖然唔係貴族葡萄一族,但易入口,平平地都算飲得過。
吃完主菜已很飽,無法再吃甜品,只叫了鮮果拼盤作結,但味道麻麻,最好味的就是上面的桃味雪葩,夾埋墊底的杏仁味餅乾好正。<br />
侍應服務有高級酒店水準,除了斟酒的較笨手笨腳外,起碼好幾個侍應都記得我姓咩,食左兩個幾鐘都由頭稱呼到落尾。
呢度的好處係氣氛較casual,不太拘束。但可能因為樓底較矮,多幾個客就會好應聲,來吃燭光晚餐會嘈左少少,一班朋友來傾計飲野會較適合。
埋單近一千三百,以招呼、氣氛及食物來說算係咁上下。