2014-08-22
暑假就嚟完,今日約埋成班 miss 阿 sir一齊出嚟食番餐勁嘅好彩入到一間好嘅中學到教書,難得大部份同學都係後生仔女無隔幕,玩得埋,所以間中都會約出嚟gathering 我地之前去嘅都係食buffet呀,唱k ,今次攪手話想同我地試私房菜,就去左銅鑼灣呢一間上樓嘅試下。因為攪手話食過ok好味,所以我地都唔擔心,只係怕食唔飽前菜方面有羅宋湯,沙律同煙三文魚春卷湯有真材實料,啖淡都有菜同肉,沙律口感清新,春卷脆口又唔熱氣,估唔到前菜已經幾有份量接住落嚟係主菜啦,有三款可以揀嘅,包括有燒鯖魚、鵝肝醬雞卷、黑毛豬扒(正呀)我自己就揀左黑毛豬,因為之前係日本食過真係一試難忘,出面嘅餐廳又唔常見點知我真係無揀錯,黑毛豬種豬味完全keep住無流失到,而且硬度亦適中,唔似出面嗰啲係醃咗啲古獲怪嘅粉的感覺,另外幾片士多啤李有少少酸味令人更開胃我左邊凌sir揀左燒鯖魚,開頭我以為係日式所以覺得無乜分別,之後先發現原來係西式煮法,賣相仲要好靚第二道主菜cabonara煙鴨胸意粉係指定的,中間有隻流心蛋可以撈埋意粉同鴨胸一齊食,鴨胸頗入味 其實食到呢一刻有少少飽感,因為估唔到前菜同正餐的份量有番咁上下,但一
前菜方面有羅宋湯,沙律同煙三文魚春卷
湯有真材實料,啖淡都有菜同肉,沙律口感清新,春卷脆口又唔熱氣,估唔到前菜已經幾有份量 接住落嚟係主菜啦,有三款可以揀嘅,包括有燒鯖魚、鵝肝醬雞卷、黑毛豬扒(正呀)
我自己就揀左黑毛豬,因為之前係日本食過真係一試難忘,出面嘅餐廳又唔常見 點知我真係無揀錯,黑毛豬種豬味完全keep住無流失到,而且硬度亦適中,唔似出面嗰啲係醃咗啲古獲怪嘅粉的感覺,另外幾片士多啤李有少少酸味令人更開胃
我左邊凌sir揀左燒鯖魚,開頭我以為係日式所以覺得無乜分別,之後先發現原來係西式煮法,賣相仲要好靚 第二道主菜cabonara煙鴨胸意粉係指定的,中間有隻流心蛋可以撈埋意粉同鴨胸一齊食,鴨胸頗入味
其實食到呢一刻有少少飽感,因為估唔到前菜同正餐的份量有番咁上下,但一餐full set dinner 點可以無 甜品呢,我揀左香蕉乳酪杯,甜而不膩的感覺,個底仲有少少脆片,大滿足。
Other Info. :
甜品仲有咖啡焦糖燉蛋,但我自己唔飲咖啡所以無揀
下次有機會會試下燒鯖魚