2014-02-15
星期一晚上尖沙咀搵食,周圍都好似冷冷清清,行到金巴利街附近,突然想食拉麵,想起agura. 唔駛等位,店內亦只有3個人,店員殷切招待我地坐,並介紹menu. 我地揀左細麵(魚介豬骨湯 / 魚介醬油湯)各一,另外叫多一隻半熟蛋share. 店員細心地問駛唔駛分開每碗比半隻,細心到即刻加晒分。當晚都幾凍吓,店員不時為我地添加熱茶,抵讚。至於食物,當然好ok啦。 湯底是拉麵的靈魂,因此每次吃拉麵時都例必先喝一口湯,自然就知拉麵的質素高低。而本人一向是濃厚豬骨湯的粉絲,愈濃味愈美味,但弊處是其後往往口渴大發,要大量灌水!不過依度嘅魚介豬骨湯拉麵,味道夠濃之餘又不至重口味。魚介湯其實煮法幾複雜,用唔同種類嘅魚乾,例如鯖魚和沙甸魚介等,連同豬骨、雞骨及蔬菜熬上十小時,其後再把濃湯冷凍成啫喱狀,收到柯打後再翻熱,保證每碗的味道相同。佢嘅魚介豬骨湯質地非常薄,一入口先甜後濃,味道豐富,做到濃、香、鮮味兼備。拉麵配料有秘製的薄身叉燒,入口即融,美味!仲有半熟蛋,糖心一流。