2017-01-20 252 views
薑汁撞奶未必個個都岩,因為有時個陣薑汁味好濃都幾難頂,但是如果天氣凍,聽人講可以驅下寒又暖下胃。呀dee唔抗拒個陣薑汁味,因為食完暖笠笠個感覺真係幾爽。講到食薑汁撞奶,依加好多中式既甜品都冇做,可能因為功夫多所以唔做,寧願做燉奶燉蛋好過,你知個個都要profit maximize ,簡單d 功夫少d turnover 又快d。今日呢間就專食薑汁撞奶,咁當然佢都有其他小食同甜品,涼粉呀飛碟咁,仲有飛碟薑汁撞奶套餐添。佢既薑汁撞奶即叫即撞,係正你面前撞。仲有好多你諗唔到ge口味,朱古力、杏仁、阿華田、好立克等等口味都有,就想推介原味同阿華田味。原味薑汁撞奶原味就好岩食得薑味同埋辣既人(唔好問點解我覺得有辣味),佢個味好重薑,唔係少少吊味得個香字個隻,係辣喉個隻,而且入口好滑,每啖食落去都有暖胃感覺,幾啖就驅曬寒氣。一個好既薑汁撞奶,唔好傻仔咁一上枱就食,要畀時間佢冷卻,唔係就好似飲奶咁架喇。 你睇下佢個撞奶可以頂住隻更,值得一試。阿華田味薑汁撞奶呢個反而就適合冇咁食到薑味朋友,因為佢多左陣阿華田甜味,令到薑味冇咁勁,冇咁「啃」喉,但是相對就冇咁易硬身,有可能凝固唔到,變左阿華田味薑汁撞奶水

原味薑汁撞奶

阿華田味薑汁撞奶
呢個反而就適合冇咁食到薑味朋友,因為佢多左陣阿華田甜味,令到薑味冇咁勁,冇咁「啃」喉,但是相對就冇咁易硬身,有可能凝固唔到,變左阿華田味薑汁撞奶水,今次我呢個就失敗左... 睇表面好似得,但入面其實仲好稀。

夜晚黎到都要等一陣先有位,偷聽隔黎講以前唔係呢個位,好似話搬左個舖,冇之前咁就腳。但佢既薑汁撞奶真係值得一讚,可以將一樣食物做到咁專門又做得好,個個恒心都已經加晒分!遺憾既係觀塘慢慢ge商業化改變,好怕小店離唔開加租被逼走ge結果,所以我會繼續支持!
2016-12-24
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Last Night Supper