2019-03-06 159 views
天寒地凍嘅天氣想食啲熱辣辣嘅火鍋,但係又想食韓國菜,就決定去商場入面嘅Nene Chicken試吓。見到餐牌有個韓式宮廷千層鍋圖片咁吸引,即刻叫咗二至三人份量,食完仲可以配以17多款配料打邊爐添。火鍋湯底仲有三款選擇,最後我哋揀選左慢煮韓牛雪濃湯🍲。估唔到千層鍋都幾大鍋,驟眼見到好似一個好大嘅玫瑰花🌹,一層係牛肉、一層係蔬菜🥬,中間位置仲有金菇同埋冬菇,可見廚師👨‍🍳好有心機!終於水滾了,飲一啖湯底有好濃郁嘅牛肉味道,清清地好鮮甜。牛肉質感本身都好軟熟,半肥瘦油脂非常均勻,所以食落去帶一點入口即溶的口感,如果食開濃味、食得辣嘅朋友,可以加一點豉油辣椒,更加滋味。另外再叫了一份NeNe 雙重滋味炸雞,我哋叫咗雙拼🍗兩款口味,食完覺得非常滿足飽肚!最後結帳都只係$400有找,兩人消費每人$200,屬於性價比高的一間韓國餐廳。

火鍋湯底仲有三款選擇,最後我哋揀選左慢煮韓牛雪濃湯🍲。

終於水滾了,飲一啖湯底有好濃郁嘅牛肉味道,清清地好鮮甜。