曲奇童話呢個牌子唔知大家有冇聽過呢❤️佢哋用嘅師傅有50年嘅經驗☺️係前文華半島主廚主理,所以當中嘅曲奇餅點呢啲絕對有質素!今次就試咗佢哋招牌嘅軟心曲奇同麻薯曲奇系列,改良傳統軟曲奇又甜又軟口感,特別採用輕盈配方。大師廚藝丶優質食材丶軟滑口感,帶來六星級酒店才有的水準❤️兩個系列加埋嘅曲奇款式總共有八款,難得去到我梗係一次過試晒啦🤣🤣🍪花生麻糬軟心曲奇 麻薯好煙韌,加上係軟心曲奇,成個口感好soft🥰 店舖採用左法國牛油,所以非常香滑,加咗花生粒粒口感好好👍🏻花生味道好香濃🥰🍪朱古力麻糬軟心曲奇 朱古力採用左法國嘅純朱古力🍫味道好高級!絕對唔係嗰種冇乜朱古力味嘅曲奇😁牛油味亦都好香,曲奇好厚實,食完好滿足呀!不過呢一款偏甜介意嘅朋友就注意啦🤫我自己就好鍾意~🍪綠茶栗子麻糬軟心曲奇綠茶味都好香💚唔會好甜,一樣加咗麻薯成個口感好好👍🏻唔好以為栗子就係上邊嗰粒咁簡單呀🤣入邊都有啲栗子蓉㗎!兩者味道好夾☺️🍪伯爵茶麻糬軟心曲奇伯爵茶味道好出,不過記得如果唔係即日食嘅話要叮返佢或者焗返佢啊~🍪雙重朱古力軟曲奇同樣採用左法國嘅朱古力🍫所以真係好濃郁❤️入口都唔會好甜,特別在於多咗一層朱古力朱古力醬,上邊仲有
係前文華半島主廚主理,所以當中嘅曲奇餅點呢啲絕對有質素!

🍪花生麻糬軟心曲奇

🍪朱古力麻糬軟心曲奇
朱古力採用左法國嘅純朱古力🍫味道好高級!
絕對唔係嗰種冇乜朱古力味嘅曲奇😁

🍪綠茶栗子麻糬軟心曲奇

🍪伯爵茶麻糬軟心曲奇

🍪雙重朱古力軟曲奇
同樣採用左法國嘅朱古力🍫所以真係好濃郁❤️入口都唔會好甜,特別在於多咗一層朱古力朱古力醬,上邊仲有金箔,做裝飾真係好精緻!

🍪玫瑰草莓軟曲奇
口感鬆化,曲奇入邊嘅草莓同玫瑰香味好夾,呢一個組合幾特別,值得一試啊🫶🏻

🍪綠茶開心果南瓜子軟曲奇
食咗咁多款曲奇其中一款深刻嘅😍綠茶味都好香,但加咗開心果同埋南瓜子真係多咗一種口感,好香口!而且呢一款完全唔會好膩~

🍪鹹蛋芝士軟曲奇
其實我自己就唔係好鍾意鹹蛋黃嘅產品🥹最後自己試咗呢一款非常有驚喜🥹🥹
鹹蛋同芝士好夾,食落去有啲似鹹鬆餅同芝士包嗰種感覺🤔相比起之前食咗咁多甜嘅曲奇,呢一款真係好煥然一新!非常推介!

曲奇童話啲曲奇真係做得好出色,每一款嘅賣相丶食材味道嘅配搭都睇得出好有心思👅
軟芝士同麻薯曲奇我都好鍾意,不過我自己相對咁鍾意軟曲奇🍪因為唔會比麻薯搶咗鏡更加食到嗰種曲奇嘅口感同埋牛油香味🥰主要係冇咁飽🤣🤣不過兩款都真係好高質!

留意番即日食當然係最新鮮最好味嘅,但如果你買咗好幾款,好似我咁未必即日食晒嘅話,記得雪櫃保存,同埋根據返佢俾你嗰張卡紙去整返熱佢食,叮返佢同焗返佢都得!😊

TakeAway