2003-03-31 7 views
般咸道莎蓮娜餐廳有40 年歷史, 是知名的老香港式西餐廳,<br />一向以羅宋湯馳名.<br />住在同區多年今日至第一次去幫襯.<br />即使個市靜左咁多, 一樣爆棚.<br />羅宋湯味濃, 有濃濃的牛骨及牛脂肪的味道,<br />洋蔥及椰菜入哂味, 重加左蒜頭.<br />成個湯唔會好似其他餐廳咁,<br />牛肉還牛肉味, 黑椒還黑椒味.<br />朋友order T 骨扒, 係我見過最有水準的T 骨扒.<br />夠厚又大塊, 連埋最香o既肥膏, 外皮脆, 醃得入味,<br />唔使靠任何汁或調味料.<br />我order了大蝦羊扒,<br />羊扒係煎得極香, 可惜用料本身唔夠好, 只算合格;<br />大蝦就十分精彩, 大隻, 多膏, 連蝦身都有膏.<br />朋友的朋友order了俄式大蝦連炒飯.<br />做法是大蝦先拆肉切粒
一向以羅宋湯馳名.<br />
住在同區多年今日至第一次去幫襯.<br />
即使個市靜左咁多, 一樣爆棚.<br />
羅宋湯味濃, 有濃濃的牛骨及牛脂肪的味道,<br />
洋蔥及椰菜入哂味, 重加左蒜頭.<br />
成個湯唔會好似其他餐廳咁,<br />
牛肉還牛肉味, 黑椒還黑椒味.<br />
唔使靠任何汁或調味料.<br />
我order了大蝦羊扒,<br />
朋友的朋友order了俄式大蝦連炒飯.<br />
做法是大蝦先拆肉切粒, 與洋蔥, 磨菇同炒,<br />
再放返落大蝦殼, 味道賣相俱佳.<br />
唯一不足是店內全無甜品供應,<br />
只得生果盤. 不能為晚餐劃上完美句號.<br />
每個套餐約$150, 以咁o既質素, 非常抵食!<br />