有時候約不同朋友聚餐,也會考慮不同環境。如果係家庭聚會,朋友敍舊,當然揾飯堂都想揾一間坐得舒適,食物質素穩穩陣陣,價錢合理,最緊要係冇時限,傾幾粒鐘都唔會比人趕。撞正呢類情況,我就會不其然諗起尖沙咀嘅瑪寶鮮。老店舖,雖然唔係裝置得金碧輝煌,但係足夠坐得舒適;老伙計,招呼温文有禮,好有親切感。食物穩陣,第一時間諗起佢嘅"王牌"蜜汁叉燒頭、仲有金沙涼瓜、黄金豆腐粒,椒鹽鮮尤等佐酒美食,佢哋仲係免收開瓶費,啱曬一班舊朋友摸吓酒杯底,慢慢笑談惜日往事。話時話,嗰度真係好有良朋敍舊feel, 因為不時傳來哄堂大笑,很有氣氛。😄😄😄🥂🥂🍷🍷咪以為我哋咁慳家,淨係吃小食。😅其實因為我哋多數都係玩即興,佢哋啲好嘢食又要預訂,例如乳豬、燒鵝皇、片皮鴨、乳鴿都好快售罄,所以最好訂位時預訂心頭好。其實揾食有時係享受環境,有時真係想享受美食,瑪寶鮮就係後者。我哋一班朋友都幫襯咗佢十年八戴,總之適逢週末,過時過節,你唔預先訂枱,都唔好諗住會有位。所以一間老牌食肆,食物無返咁上下,又點會留到一班熟客喇!👍👍👍😋😋😋瑪寶鮮燒鵝皇😋😋😋😋😋椒鹽鮮尤😋😋😋😋麻醬淮山😋😋😋😋蜜汁叉燒頭😋😋😋😋😋陳醋雲耳青瓜😋😋😋😋油鹽老

瑪寶鮮燒鵝皇😋😋😋😋😋

椒鹽鮮尤😋😋😋😋

麻醬淮山😋😋😋😋

蜜汁叉燒頭😋😋😋😋😋
陳醋雲耳青瓜😋😋😋😋

油鹽老虎蝦煎脆麵😋😋😋

花竹蝦干薑汁炒芥蘭😋😋😋😋😋

脆盞馳名陳醋骨😋😋😋

特別一提,佢嘅龍肉西施泡飯,食到幾飽都要叫一窩大家試吓,蝦肉帶子上湯泡飯,加一大碟脆米,落埋胡椒粉,鮮甜惹味,口感豐富,回味無窮!必吃!😍😍😍😍😍

$250 (Dinner)
  • 瑪寶鮮燒鵝皇
  • 花竹蝦干薑汁炒芥蘭