2021-04-13 126 views
呢家應該係去長洲第一間會經過嘅大魚蛋鋪,因為如果向沙灘方向,由碼頭出發行就一定會經過,食過幾間大魚蛋,覺得都係大同小異,主要分別係醬汁調味方面,而呢間有我鍾意既口味。所有大魚蛋都係放喺煲入邊滾,好似打邊爐咁,所有大魚蛋都係$10兩粒,有好多款口味嘅醬汁,四川麻辣、勁辣咖喱、中辣青咖喱、中辣黑椒、小辣沙嗲、不辣燒汁同原味,視乎各位食到辣嘅程度而揀,都可以要求雙併口味。-1️⃣ 四川麻辣大魚蛋 💰10(👅: 8/10)食落係非常之麻辣,又麻又辣,但麻會勁過辣,食到花椒同辣椒既味,所以食完個口同條利會好痺,後勁幾強,食落似係大魚蛋浸左麻辣火鍋湯底咁,我自己算食得辣,覺得係痺多,唔需要飲嘢都得,但因為魚蛋都熱辣辣,所以麻味會維持一段時間。而魚蛋食落係爽滑彈牙,所有醬汁都係好入味,但魚味就唔係幾食得出,可能已經俾醬汁嘅濃味蓋過咗,大魚蛋名副其實大,一口係食唔唒。-2️⃣ 勁辣咖哩大魚蛋 💰10(👅: 7.5/10)食落感覺比四川麻辣仲要辣,但就只會得辣麻,我自己算食得辣,但食完呢個都想即刻買嘢飲,食完即刻標汗,辣係幾辣不過個人鍾意四川麻辣多啲。-⭐ 如果唔食得辣可以試吓燒汁同沙嗲,不過味道會偏鹹,燒汁就

1️⃣ 四川麻辣大魚蛋 💰10(👅: 8/10)
四川麻辣  大魚蛋

2️⃣ 勁辣咖哩大魚蛋 💰10(👅: 7.5/10)
勁辣咖哩  大魚蛋

⭐ 如果唔食得辣可以試吓燒汁同沙嗲,不過味道會偏鹹,燒汁就帶少少甜味,食得辣嘅建議試吓四川麻辣,個人覺得比勁辣咖喱好食,唔係得死辣,除咗魚蛋仲有提供涼粉等,不過建議食甜品可以試其他餐廳。
👅味道: 8/10
🍴環境: 7/10
💰消費: $20 (服務費: NA)
2021-03-29
$10 (Lunch)
四川麻辣  大魚蛋
勁辣咖哩  大魚蛋