2019-10-06 9100 views
發神經排左一個鐘,同自己講如果唔好食我一定要鬧爆佢。回頭率:🌕🌕🌕🌗🌑服務:🌕🌕🌕🌑🌑份量:🌕🌕🌕🌑🌑味道:🌕🌕🌕🌕🌗價錢:HKD24-26/pc等待時間:1hr7min◆Summary◇焗爐翻熱左嘅牛角包真的排得上我心目中的Top1,不過最多排15分鐘,一個鐘就不了🤭整體性價比中等正常水平————————————————————⚠️Gontran Cherrier vs Bakehouse‼️————————————————————Gontran Cherrier貴d細d🚫更容易變腍🚫拎上手更乾身唔泛油✅味道冇咁甜中間每層更加厚身煙韌同濕潤中意邊間就自己揀啦😌————————————————————有興趣睇超長食評就繼續👇🏻————————————————————牛角包口味選擇唔多,紅莓口味喺香港限定,好快賣曬。1️⃣原味牛角包 (HKD24)唔會好甜2️⃣綠茶牛角包 (HKD26) 綠茶味好淡,好普通3️⃣Linen Croissant (HKD26)就比較甜,有亞麻籽食落最有口感4️⃣Lime Cloud Croissant (HKD
發神經排左一個鐘,同自己講如果唔好食我一定要鬧爆佢。

回頭率:🌕🌕🌕🌗🌑

有興趣睇超長食評就繼續👇🏻
Green tea, Plain, Linen
Lime Cloud Croissant
Lime Cloud   Croissant

牛角包口味選擇唔多,紅莓口味喺香港限定,好快賣曬。

1️⃣原味牛角包 (HKD24)唔會好甜
2️⃣綠茶牛角包 (HKD26) 綠茶味好淡,好普通
4️⃣Lime Cloud Croissant (HKD28) 忌廉口感比較廉價,同牛角包唔夾
5️⃣Sesame Croissant (HKD26)白芝麻幾香,但整體包身過軟

【常溫】
牛油味好香,可惜完全變腍,中間亦顯得好濕潤黏連,口感變得煙韌🚫

【焗爐180℃x8min🔖】
超級酥脆,蜂巢結構未算好靚但都合格,內裡柔軟,帶微微的韌度。甜度適中,牛油味相比常溫淡

Apple Pie

💁🏻‍♀️除左牛角包仲試左Apple Pie (HKD34)味道幾特別,應該係冇落肉桂粉,蘋果味同檸檬汁味道好突出,唔會過甜反而比較酸🍋

Brownie

💁🏻‍♀️Brownie (HKD30) 表面比較乾身似蛋糕,入面夠濕潤唔過甜,但冇咩朱古力的苦味

Pain  au  Chocolate

💁🏻‍♀️Pain au Chocolate (HKD28) 朱古力酥超正,最為酥脆,雖然朱古力醬好少,苦甜味道好突出,成為最愛款式❤

💁🏻‍♀️收銀差評,會收左錢先慢慢夾包入袋,人均時長5分鐘

———————————————————
目前為止個人牛角包喜愛排名
1. Gontran Cherrier✨
2. Urban Bakery (杏仁牛角包)
3. Bakehouse
4. 八月堂 (原味)/品轂
5. (澳門) deli Lafayette (杏仁牛角包)
Brownie
Pain  au  Chocolate