2009-04-04 2 views
對上一次惠顧味千都成半年前啦, 係油麻地分店, 食物又難食, 服務又唔好, 所以本來唔想再試, 但這天又想食拉麵, 所以去荃灣呢間試下, 以前未試過, 希望唔會失望.幸好, 這間的味道及品質都好, 不過有個小插曲, 我碗蒜片豬軟骨拉麵換咗兩次都出事, 第一次食到條頭髮, 第二次再換過來後, 食咗一啖, 發現有支小木條, 最後我取消咗, 無再要. 不過我覺得都係好小事啫. 但係個經理則好有禮貌, 而且非常唔好意思的, 多次道歉.是日惠顧: 日式芥茉八爪魚(刺身) 好好味, 好食過D日本料理餐廳, 又夠凍, 上次係油麻地嗰間食都唔夠凍; 講明係刺身, 梗係凍先好食, 生的食物, 唔夠凍真係驚食到疴. 芝士焗什菇(新產品) 入面D芝士汁好似好水咁, 而且面的芝士好似焗過火, 有D苦苦地的味道, 不過都好味. 海老冬蔭拉麵 + 鐵板玉子豆腐(餐) 我老公話個拉麵超好食, 嗰湯底唔似用冬蔭粉開, 似係自己調的, 而個麵底煮得剛剛

是日惠顧: 日式芥茉八爪魚(刺身)
芝士焗什菇(新產品)
海老冬蔭拉麵 + 鐵板玉子豆腐(餐)
我老公話個拉麵超好食, 嗰湯底唔似用冬蔭粉開, 似係自己調的, 而個麵底煮得剛剛好, 唔太硬又唔太淋, 而且湯底夠熱, 唔似上次係油麻地食, 個湯底只係暖; 我老公平時都唔鐘意食拉麵, 但佢今次都話超好味.

蒜片豬軟骨拉麵
就係出咗事的拉麵, 不過係我未食到頭髮時, 本來都覺得好好味, 因為我都好鍾意湯底要夠熱, 個麵剛剛好, 唔太硬唔太淋, 蒜片同豬軟骨都好味, 可惜最後發現到頭髮同木條, 所以未能好好吃完這碗麵.

特別一提, 這間員工的服務真係非常之好, 除個經理外, 其他員工都非常好; 其中1個戴眼鏡的女員工, 我問佢想開會員咭, 佢好有耐心解釋比我聽; 而另外有一個高高的女員工, 因為我老公跌咗D食物落杯茶度, 本來都唔飲架啦, 所以無要求換過, 點知呢個女員工在加茶的時候看到, 馬上攞過一杯新茶來, 真的很細心呢.

有時我覺得食物就算唔係好好食,或者只係一般, 當然唔係難食啦, 但如果服務好的話, 我都會覺得食得好開心, 一定會再去的; 所以這次去過呢間味千後, 以後想起食拉麵, 我都只會去呢間.
2009-04-01
$65 (Dinner)
  • 日式芥茉八爪魚(刺身)
  • 海老冬蔭拉麵
  • 蒜片豬軟骨拉麵