2020-02-04
16周年的情人節,當然要準備一下啦,今次揀了元朗的鮨文!位於市中心,裝修擺設簡約,坐上吧枱,能夠與師傅互動,看到所有食材的製作方法。點了$1900元的廚師發板,能夠吃到當季最新鮮的日本各地的即送食材。師傅先準備了兩款醃物酸蘿蔔,酸甜開胃,食物之間可以解膩、清清口腔的味道,準備迎接下一道菜淮山,用了山葵醃製,感覺新穎黑松露茶碗蒸蛋,鋪上金箔,小瑤柱,黑松露味濃郁,蛋香幼滑,簡單得來盡顯貴氣!真蠔青檸汁,爽口重海水味, 非常creamy,再喝口茶,回甘更出!左口魚加左口魚裙邊炙燒過,將魚油燒出,爽口嘅左口魚再加上香濃嘅魚油,雙重口感,鮮味十足!BB油甘魚晒上柚子皮,魚肉爽口,少許柚子味很清新!網燒深海池魚,表面輕輕燒過,魚味濃郁再帶一點焦香味。白子配酸汁 口感超肥美和柔滑, 一啲腥味都冇,入口即溶。瑩光油魚,灸燒過,爆膏,十分邪惡的小食。中拖羅,完全無筋,油分豐富。拖羅魚較 ,這塊拖羅有炙燒過,入口即溶,滿口魚油香,配上Wasabi食,口感更豐富。青酒煮大蜆,鮮甜無沙,蜆肉肥美!針魚,配上鮮海苔,鮮甜爽口。大刀貝,象拔蚌類,外皮淋身
淮山,用了山葵醃製,感覺新穎 黑松露茶碗蒸蛋,鋪上金箔,小瑤柱,黑松露味濃郁,蛋香幼滑,簡單得來盡顯貴氣! 真蠔青檸汁,爽口重海水味, 非常creamy,再喝口茶,回甘更出! 左口魚加左口魚裙邊炙燒過,將魚油燒出,爽口嘅左口魚再加上香濃嘅魚油,雙重口感,鮮味十足! BB油甘魚晒上柚子皮,魚肉爽口,少許柚子味很清新! 網燒深海池魚,表面輕輕燒過,魚味濃郁再帶一點焦香味。 白子配酸汁 口感超肥美和柔滑, 一啲腥味都冇,入口即溶。 瑩光油魚,灸燒過,爆膏,十分邪惡的小食。 中拖羅,完全無筋,油分豐富。 拖羅魚較 ,這塊拖羅有炙燒過,入口即溶,滿口魚油香,配上Wasabi食,口感更豐富。 青酒煮大蜆,鮮甜無沙,蜆肉肥美! 針魚,配上鮮海苔,鮮甜爽口。 大刀貝,象拔蚌類,外皮淋身,食落爽口! 金目調灑上少許柚子皮,皮炙燒過再過冷河,令魚皮更爽口,配上清香柚子皮,既爽口又鮮嫩。 吞拿魚臉頰, 師傅話8公斤以上嘅魚先至會有,相當矜貴,口感像極品和牛,輕輕炙燒,魚油味會更突出。 白魚苗,配上紫蘇葉和芝麻酸汁,口感像河粉,極鮮甜。 天婦羅太刀魚配北海道馬糞海膽,炸完的太刀魚外脆內軟,配上海膽,雙重口感。 云單盛,可以用海膽雪糕來形容,用咗大約半板海膽,多到滿瀉,海膽味道甘醇,非常鮮甜! 吞拿魚茸手卷,配上 壽司之神專用的紫菜,極級享受! 奶白色嘅魚湯,骨膠原勁重, 魚鮮味十足,入面仲有一塊魚蛋,好滿足! 最尾吃了相當清甜的日本哈密瓜,噴上少少威士忌,甜美更出,很滿足呢! 師傅中間還給我們嘗試了特製的醃製蒜頭,無蒜頭味,小食般的蒜頭,十分有趣! 食材全部日本空運到港,師傅亦會詳細介紹來源和食法,這個價錢絕對值得呢!
Other Info. :
食材全部日本空運到港,師傅亦會詳細介紹來源和食法,這個價錢絕對值得呢!記得要預先book枱,與廚師互動十分重要呢!