2003-11-01
近排深居簡出,冇乜點出街食飯。適逢西人鬼節,諗住出街玩下,行經亞士厘道一帶酒吧果陣,居然俾呢間小小燒鳥舖仔o既香味引o左入去。呢度舖位好細,頂多坐到十零廿人。地方好「up dup」,地下仲有幾灘水漬冇人處理~~成間舖只得一個人做o野,原來佢係個只識講少少廣東話o既日本人,廚司,執檯,洗碗一腳踢,做到滿頭大汗!講番D食物先。呢度好似日本街頭o既燒鳥店咁,主要都係食yakitori,價錢大約$8至$1x一串。我地叫下叫下,唔經唔覺就食o左餃子雞翼,雞翼串,雞頸肉,豬頸肉,多春魚,牛肉露筍,冬菰等等。燒鳥味道唔錯,可以揀汁燒、鹽燒、或味噌燒;個人偏愛鹽燒,始終比較原汁原味;味噌燒味道有D似海鮮醬,麻麻地。另外仲叫o左冷豆腐,滑一滑,味道唔錯。仲食o左個野菜拉麵,湯底味道好怪,拉麵又好難食,差~~Service方面,日本人其實幾有禮貌;但只得一個人做o野實在唔係好掂,漏單之餘,執檯果陣仲倒瀉D湯落我男友條褲度~~唉,唔該快D請番個人幫下手啦!!