2020-01-03
好多年前試過佢既限定蝦味噌限定天王,已經覺得好好食。之後每次嚟都會食黑天王。最近呢半年出左限定嘅胡椒天王,真心覺得係世界級。豚骨湯濃厚,加埋好重嘅胡椒味,同車打芝士碎,咁港女嘅配搭,竟然係出奇地香。一聞同埋飲第一啖已經覺得不得了,好想飲晒成個湯。湯底好厚好杰,令到成個麵即使係細麵都好掛湯。麵底係直身細麵,個人鐘意食偏硬口感,師傳煮得剛剛好啱我合味。半熟溏心蛋出色,無得輸。叉燒夠肥,未夠入口既溶,但合格有突。配菜用咗椰菜,中和左拉麵既油膩感覺。成間舖格局都係乾淨企理,師傅店員有禮貌,枱面有齊日本拉麵店必備嘅冰檸水,拉麵胡椒同芝麻冇假期去日本都可以黎坐下,當自己去左日本。區內有間咁正嘅拉麵,其實真係唔想話比人知呀!我敢講我食過晒香港嘅米芝蓮推介/ 有名氣嘅拉麵,都冇呢間咁出色。多謝老闆撤出中國市場,專心為香港人煮好呢碗拉麵。
多謝老闆撤出中國市場,專心為香港人煮好呢碗拉麵。
黑天王
胡椒天王