2015-09-29 344 views
最近去完日本,番黎香港都係好記掛住日式美食,於是星期五收工就約左朋友去左元朗食呢間拉麵店再戰!!!!其實呢間拉麵店係紅磡都有分店,店舖ge size唔算大,坐位就大概只有十零個,好有日本小店ge feel, 晚飯時間門外已經有唔少人等緊位,於是趁等位時間睇下佢店外介紹ge 拉麵餐牌先呢間店係走豬骨湯底既路線為主,選擇上就有原味(白天王), 辣味(赤天王), 黑蒜油味(黑天王), 同神秘既限定天王,唔算太多選擇,咁就更加需要湯頭同麵要高質量先可以有捧場客啦等左大概十分鐘就入得,店入面ge設計好似日本d車仔檔咁,坐位上面擺左兩隻日式不倒翁公仔,同一個會跳舞ge獅子公仔,增加氣氛,仲會welcome客人~坐低左之後店員姐姐就比落單紙我地,順便介紹左限定天王其實今期係味噌天王!!!點餐紙除左揀湯頭口味之外,仲有得揀葱蒜香油等既份量,同麵既軟硬度。經過一輪掙札之後,我就揀左上次未試過ge辣味赤王,朋友就揀左限定味噌天王,由於好想回味日本美食,我地外加一客煎餃子。食物等左一陣就上啦,先講個湯頭,赤王$79雖然係辣味,但個湯唔係一味死辣,亦唔會有一層油係面攪到成碗麵油淋淋,湯頭入喉都好舒服,d辣味慢

食物等左一陣就上啦,先講個湯頭,赤王$79雖然係辣味,但個湯唔係一味死辣,亦唔會有一層油係面攪到成碗麵油淋淋,湯頭入喉都好舒服,d辣味慢慢會滲出黎,配埋有少少幼身既麵條,而麵條硬度亦都剛剛好!!真係忍唔住一啖接一啖!!!好味呀~~
赤王
朋友既限定味噌湯$89亦好香口好濃郁,但飲左又唔會得個咸字,食完唔會覺得好口渴~而且豚肉咬落去有入口即溶嘅感覺~~另外限定天王仲有粒帆立貝做配菜,帆立貝鮮甜好味,食得出唔係普通超市雪藏貨!!
限定味噌豚肉拉面
烤餃子$28就較正常,相比兩碗拉麵黎講真係小巫見大巫~
烤餃子
總括而言呢間拉麵店係區內少有可以一試再試既拉麵店,臨走時仲留意到佢有賣綠茶可樂!下次黎一定要試!!!
2015-09-22
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$101.5 (Dinner)
赤王
限定味噌豚肉拉面