2016-05-16
自從香港仔謝記執左之後係港島區好難搵返一間自家自製和咁有質素既魚蛋粉經朋友介紹, 原來仲有一間, 就係江仔記。一年前來吃過一次之後, 一吃愛上間唔中Lunch, Tea 或者晚飯, 都會來幫襯。基本上所有野都好好食先講講最近一次食既粉面喇:牛肚魚蛋河粉牛肚:其實係靚既金錢肚黎,一d都唔un,好林好易入口。而已份量都唔少架。魚蛋:手打魚蛋來的,好香魚味又彈牙,而且唔腥。食得出係自家製,唔似出面果d現成貨。河粉,比較幼滑既河粉黎,好味。每次叫既時候都會加色(即加腩汁),入味d嘛。如果忘了嗌加色,可以後補,佢會後上一碗仔俾你架而且d員工都幾nice, 唔會黑口黑面, 效率又快。除了牛肚和魚蛋,之前都試左幾樣送,一樣咁好食!魚片:好香好滑,同魚蛋一樣自家製的牛腩:未試牛肚之前,每次都必叫牛腩。又係唔UN, D肉好林好岩我食~雲吞:我見好多人都會叫佢既雲吞面黎食。上次比朋友叫了雲吞我就試吃左一粒,又真係好好食啊。不過我的首選還是牛和魚蛋(笑)油菜:生菜或菜心都幾新鮮,唔老。通菜都唔錯,會落蝦醬。如果不喜愛蝦醬的人要提早同員店單聲啊。兩個送既粉面多數$40起如果下午茶時段, 野飲半價。係銅鑼灣吃個
係港島區好難搵返一間自家自製和咁有質素既魚蛋粉
經朋友介紹, 原來仲有一間, 就係江仔記。
一年前來吃過一次之後, 一吃愛上
間唔中Lunch, Tea 或者晚飯, 都會來幫襯。
基本上所有野都好好食
先講講最近一次食既粉面喇:牛肚魚蛋河粉
而已份量都唔少架。
魚蛋:手打魚蛋來的,好香魚味又彈牙,而且唔腥。
食得出係自家製,唔似出面果d現成貨。
河粉,比較幼滑既河粉黎,好味。
每次叫既時候都會加色(即加腩汁),入味d嘛。
如果忘了嗌加色,可以後補,佢會後上一碗仔俾你架
而且d員工都幾nice, 唔會黑口黑面, 效率又快。
除了牛肚和魚蛋,之前都試左幾樣送,一樣咁好食!
魚片:好香好滑,同魚蛋一樣自家製的
雲吞:我見好多人都會叫佢既雲吞面黎食。
上次比朋友叫了雲吞我就試吃左一粒,又真係好好食啊。
不過我的首選還是牛和魚蛋(笑)
油菜:生菜或菜心都幾新鮮,唔老。
兩個送既粉面多數$40起
如果下午茶時段, 野飲半價。
係銅鑼灣吃個飯,有點質素的,都要這個價錢了。
有時候一個人食飯,或有朋友住得遠黎開銅鑼灣
我都會黎推介佢地黎呢間食架。
給各位喜歡吃粉面的朋友來試試吃呀~
Other Info. :
雖然比起其他魚蛋粉是貴了一點點,
但一分錢一分貨, 值得一吃再吃。