2020-07-03 1005 views
如果咁啱係嚟到呢區呢個位置附近,都會去昵間餅店買呢兩款酥😋1-杏仁酥2-蝴碟酥———————————呢間餅店係老字號,所有面包蛋糕糕店都是自家製新鮮出爐,尤其係佢哋嘅蛋撻,有酥皮同普通平常食開的皮,我就較為愛吃酥皮蛋撻。因為大部分餅店好小做酥皮蛋撻,呢到既蛋撻一到出爐時間就排哂長龍,又熱又好味,不過今次只買了杏仁酥和蝴蝶酥,平日我去昵區係探訪朋友,所以都會專試買給他們吃。———————————呢到既杏仁酥同蝴蝶酥,我食過好多餅店的都始終不及這間好吃,所以每次經過這區都想起又想吃,平日我多數一磅磅咁買,但今次見到佢出咗用盒盛載好方便,買完又不怕撞散,又可以好方便放👍——————————🔷杏仁酥——面頭鋪滿杏仁,杏仁夠香有口感,鬆化脆口,入口有即溶的鬆化感覺,牛油香,吃落夠滑,每次吃都停唔到口的滋👍👍😋——————————-🔶蝴蝶酥———又香又脆又鬆化,我經常在家喝咖啡時享受,慢慢嘆出人生的享受,自從食過昵間既然呢兩款酥之後,就愛上了吃這兩款甜點了,所以不時也會買來吃,有時在家早上嘆杯咖啡☕️或在家無聊時,就沖杯咖啡☕️慢慢嘆,這也是人生的享受😋💕
如果咁啱係嚟到呢區呢個位置附近,都會去昵間餅店買呢兩款酥😋
1-杏仁酥
2-蝴碟酥