2022-08-28
成個月都冇打邊爐,今日嚟到大圍試咗呢間牛肉嘅火鍋,地點非常方便,我喺大圍車站行過嚟只係四至5分鐘左右,所以搭車都非常方便原來大圍交通都幾方便,行咗一陣街就想搵啲嘢食下,即刻上openrice網搜尋下,見到附近有間刺身牛肉火鍋專門店都幾吸引,諗都唔諗即刻去試下。12燒海鮮刺身牛肉火鍋專門店,地址喺大圍積存街6至10號龍景樓地下,餐廳裝修非常整潔,畀到我一種好舒適,好乾淨嘅感覺。餐廳職員招呼非常殷勤,值得一讚,我哋點咗個芫茜皮蛋湯底打邊爐。清清地咁先試到食物嘅質素。白鱔片,鱔片望落去好新鮮,而且份量好多,一分鐘時間已經可以食得,因為新鮮過一過已經差唔多可以食,味道鮮甜,仲要係好爽口,新鮮嘅魚味慢慢滲出嚟,肉質非常嫩滑。牛丸,估唔到一粒牛丸都可以做到咁爽口彈牙,入口牛肉味非常香,口感仲要係好爽,一疊碟有八粒,粒粒都咁大粒,分量充足,真係夠晒皮黑毛豬粒,喺其他地方打邊爐好少有黑毛豬食,作為一個豬肉愛好者真係好欣賞佢,時間唔使多,三分鐘左右已經食得, 黑毛豬粒口感特別爽口,因為脂肪分佈均勻,而且味道都好突出,其實都唔需要調味,原汁原味已經係最正,第一次打邊爐食黑毛豬粒,下次嚟嘅時候我都會再叫羊肉
羊肉片,羊肉片望落去色澤都好吸引,每一片都好紅潤,入口一啲都唔會騷,羊肉味香甜,加上吸收咗打邊爐嘅湯,味道更加鮮美。
估唔到去到大圍畀我搵到一間咁好味嘅刺身火鍋專門店, 性價比又高,食物質素又好,下次再嚟大圍都一定會幫襯。