2020-05-14
今日放假行左成日街,醒起近大埔火車站呢條小巷有好多野食,於是過黎睇下,見到呢間一鳴丼,係我最鍾意嘅日本野,正中下懷。6點鐘,岩岩開鋪,所以成間鋪都仲係無咩人,岩哂我可以靜靜地食餐飯。小店座位唔算好多,裝修都有日系風格,全部都係木同埋「拉麵枱」,值得一讚既係店員服務唔單止好,一黎就比兩杯熱茶濕下口,最欣賞係女店員好細心,refill左我杯茶起碼3-4次,因為我係飲水怪,每次一飲完佢就即刻斟,連叫都唔洗叫。枱上有即棄筷子,有薑、豉油,隨便使用。menu亦都係我好鐘意既手繪風,因為我地都唔太肚餓,最後點左炙燒左口魚裙邊(2貫)$38、究極甲羅盛丼飯$198、土佐豆腐$28、岩監燒羊架$56。最驚喜係土佐豆腐同燒羊架!本來我都超鐘意食豆腐,豆腐炸粉唔會太厚,炸得岩岩好,食落好似薯片咁酥脆,面頭分別有櫻花蝦、木魚、蔥花,3種享受!羊架都燒得十分出色!好有羊味又juicy又嫩,可惜太飽唔係我會叫多個!左口魚裙邊壽司就唔洗講,好香既魚油味,呢樣好難會唔好食。重點黎啦,究極甲羅盛飯~店員教我地將蟹蓋內既蟹膏、鵪鶉蛋、蔥花撈勻再配埋飯一齊食,真係好好食呀~~~蟹膏好濃好鮮,份量都好豪邁,可以夠配哂成碗飯
左口魚裙邊壽司就唔洗講,好香既魚油味,呢樣好難會唔好食。
重點黎啦,究極甲羅盛飯~店員教我地將蟹蓋內既蟹膏、鵪鶉蛋、蔥花撈勻再配埋飯一齊食,真係好好食呀~~~蟹膏好濃好鮮,份量都好豪邁,可以夠配哂成碗飯!之後再品嘗蟹腳,可能個蟹蓋太出色,蟹肉方便不過不失,有海水味,肉都唔會太稔,呢個飯真係超飽,我食唔哂啲飯、蟹腳好似食極都仲有咁😂總括黎講都幾抵食!黎同朋友食串燒飲啤酒都好一流!