2014-11-13
拌北京西葫蘆絲$68 葫蘆瓜切到拉麵咁幼, 整成一個個小山丘, 醬汁有啲芥末味, 唔會太攻鼻, 都接受到 貝勒爺灌湯小籠包 $45 一如以往咁多肉汁, 食一籠邊到夠 手工北京鮮肉水餃 $55/6隻個人應為最佳食法係將水餃沐浴係醬汁入面, 連埋芫茜同生蒜一齊食!麻辣香炸鳳尾魚 $60食落甜甜地, 傳統做法會係有醬汁同甜味, 而呢個就有麻嘅感覺, 但鳳尾魚太薄啦, 薄到好似薯片咁脆, 到底世上邊到仲會有厚身嘅鳳尾魚?蟹粉扒滑豆腐 $168有一絲絲嘅蟹肉, 好欣賞拆肉嘅心思, 啲蟹肉好夠味, 亦都好有蟹膏味, 用黎拌麵一流 大排湯麵 $58因為無陽春麵或者淨麵, 唯有嗌炸豬扒麵, 豬扒就一般, 啲麵感覺就似手造, 有啲不規則, 令蟹粉底更加可以掛係麵上面 *之前呢個舖位係我最喜歡嘅飯堂之一家傳滬曉, 拔絲糖蓮藕, 黑醋排骨, 小籠包都係必嗌嘅 因為呢間餐廳都係同一個集團, 佢嘅小籠包keep到水準咁好, 亦留意到有啲店員嘅溝通能力可能弱啲, 又有唔同國籍嘅店員, 感覺係好一間好有責任感嘅社企, 朋友同屋企人時不時都會幫襯呢個集團嘅餐廳, 今次選用京菜俾左我地一個新驚喜
一如以往咁多肉汁, 食一籠邊到夠