2016-02-26
工作再繁忙都要抽空和朋友見面,選了大家都最愛的打邊爐地點交給朋友發板,她選了這間最近很多好評的路邊煱,反正只想和朋友聚聚舊,去那裡我都沒有所謂睇菜單都算幾多野食。朋友愛吃魚,就叫了一個招牌烤魚鍋店員幾貼心,會事先問辣度,我不太愛食辣,就叫了小辣。魚身炸過,很香口,汁微辣而且有很多配菜,不錯。食完魚梗係要叫一碟靚牛,手切肥牛拼牛頸脊,看樣子都知道很新鮮,而且肥瘦均勻。牛肉切得薄,好快就熟,牛味重,食得好滿足。另外叫左牛骨髓、紫菜響鈴同水餃。牛骨髓雖然好唔健康,但係充滿油香又滑,真係好好味。而紫菜響鈴同水餃都係自家製,所以夠新鮮,特別是水餃好大粒好足料。朋友好奇甚麼是鹹蛋黃墨魚丸,所以點了一碟。墨魚丸內真的有粒粒鹹蛋黃,好邪惡但是好驚喜,值得一試。事前有醬料,但其實魚鍋本來問題比較重,其實不用醬都夠味。食得好開心,因為食物好食,而且店員很有禮貌和主動。不過最開心還是可以見到朋友。
店員幾貼心,會事先問辣度,我不太愛食辣,就叫了小辣。魚身炸過,很香口,汁微辣而且有很多配菜,不錯。 食完魚梗係要叫一碟靚牛,手切肥牛拼牛頸脊,看樣子都知道很新鮮,而且肥瘦均勻。牛肉切得薄,好快就熟,牛味重,食得好滿足。 另外叫左牛骨髓、紫菜響鈴同水餃。牛骨髓雖然好唔健康,但係充滿油香又滑,真係好好味。
而紫菜響鈴同水餃都係自家製,所以夠新鮮,特別是水餃好大粒好足料。 朋友好奇甚麼是鹹蛋黃墨魚丸,所以點了一碟。墨魚丸內真的有粒粒鹹蛋黃,好邪惡但是好驚喜,值得一試。 事前有醬料,但其實魚鍋本來問題比較重,其實不用醬都夠味。
食得好開心,因為食物好食,而且店員很有禮貌和主動。
不過最開心還是可以見到朋友。