2016-04-24 1078 views
一向好鍾意食創意點心 係佢旺角店開張時 已經好想去食 隔左一陣先約到fd去左食 個次覺得旺角店好正 因為有我最愛既斑蘭味馬拉糕 加上其實點心都係好有特色 就impress左我 而元朗店開左之後都有同frd去食過lunch 晏就食點心但毫無違和感 個次啲frd都覺得無介紹錯而前個禮拜我就帶左媽媽去食 4點幾左右媽咪放工 就想帶佢試下依間我好鍾意既點心食店我地兩個人都嗌左好多野食 而佢啲點心有啲都為兩人而設 燒賣蝦餃個啲都係2個2個甘一碟<無老點你架>咸香黑魚子燒賣 $19粒燒賣大大粒 好誘人 入面啲肉好結實 蝦同豬肉都好平均 欣賞佢既豬肉同蝦都彈牙 依家好餓搞到好想再食 19蚊2粒 但大粒過平時個啲 尚算接受到百花蟹籽釀魚肚 $26 依個係我同媽媽覺得最好食同出色既一道點心 魚肚好滑 勾左個茨稠稠地 令魚肚沾滿晒啲汁 吾係豬皮泥架 勁驚喜 成日食到啲雞扎定吾知咩點心入面成日都係豬皮 不過我都愛豬皮既 只係魚肚更加正必點依個吾係老點小漢堡 但我媽媽就吾食得wasabi 所以我自隊左兩舊 而我真係激愛佢 中間既蝦肉餅脆口又彈牙 加埋啲honey mustard醬 極重芥末嗆喉
個次啲frd都覺得無介紹錯
<無老點你架>
咸香黑魚子燒賣 $19
百花蟹籽釀魚肚 $26
吾係老點小漢堡
而我真係激愛佢 中間既蝦肉餅脆口又彈牙 加埋啲honey mustard醬 極重芥末嗆喉味
而有時佢落重手左仲更加爽 加埋生菜個啲 一齊食真係正
戚風斑蘭馬拉糕$22 亦係必點item 獨有斑蘭口味 質地吾係極鬆軟個隻 而係有飽肚感既 另外斑蘭味都吾會好弱 會係我依個斑蘭迷既encore食品
冬荀普通鮮蝦餃
冬荀普通鮮蝦餃 $19 全個都係蝦肉 我媽食鹽多過我食米 話佢既蝦餃俾出面多蝦 外皮煙韌 而又吾會黏口 晶瑩通透 又幾ok wo
綠茶荔蓉餅
綠茶荔蓉餅 $22 之前泥都無見依個餅 吾係我一定會order
因為之前係北京既酒樓食過好好食 好懷念 今次就毫無猶豫點左佢 外脆 入含芋泥蓉 甜甜的 邊邊既芝麻好香 但邊邊部分有啲厚
高湯素翅灌湯餃
高湯素翅灌湯餃$38
依個點心等得有啲耐 但我地吾趕時間所以還可以 用素翅架 好環保
而素翅可能煮得未夠耐 有啲硬身 但個餃皮好滑好淋 入面都有蝦啊帶子 淋埋啲醋落去 我飲晒成個湯囉 好愛翅湯
百合花旗參燉烏雞
百合花旗參燉烏雞$42 老點每日既湯都吾一樣 而依日撞正既依個湯 都係佢地新加落menu既 我媽咪食得好開心 而湯頭真係好鮮甜
但因為有雞就較為油 係面頭都會見到 不過係屋企缺乏湯水既一定要係老點度點泥飲 幼有家既感覺 而我媽咪仲話應該要點一人一碗 佢入面仲有響螺添
最後點少得甜品
原本嗌有齊四個既甜品叫做可愛四色小甜點 但佢有兩種賣晒
所以最後就得焦糖燉蛋同十分愛抹茶布甸 焦糖燉蛋不嬲都好味
面頭燒得脆脆焦糖 下面既燉蛋吾會好甜 而抹茶個隻就淡淡茶味 布甸濃滑
嗌下嗌下就嗌左好多 食到飽飽
吾係老點小漢堡