2018-09-05
想食拉麵就會去登龍街係常識,雖然唔知食邊間但係總有一間啱口味。其實豚王之前係中環都食過,不過銅鑼灣呢間裝修唔錯,好有空間感,背後係落地玻璃連接街境,抬頭會見到粉粉嫩嫩嘅假櫻花裝飾,令人淨坐已經感覺好舒服。我同朋友分別要左黑王同限定王。黑王選擇左少香油,多蒜,肩肉,椰菜同普通軟硬度嘅幼麵。上枱嗰陣雖然唔係特別香,但係一食入口嗰種濃郁嘅黑蒜油味即刻好出,湯底亦感覺好足料好稠。本身唔鍾意食肥肉但係又驚食肩肉好似食柴皮咁,但係呢到嘅肩肉雖瘦,但係非常淋身好好食。食到最後雖然有啲膩,但係飲返一啖佢哋免費嘅檸水就可以成碗食曬😋另外朋友叫嘅係今期嘅限定王,就係咖喱口味嘅元氣王。兩碗拉麵一同上枱,但係佢嘅香味就蓋過黑王。朋友選嘅係腩肉同淋啲嘅幼麵。咖喱湯底香,但係無黑王咁濃,啱啲鍾意清新味道嘅人食。朋友亦大讚腩肉好有油香,同拉麵好夾。不過最令我欣賞嘅係普通硬度同軟麵只差一級別,但係真係令人食得出分別,2者入口都美味但明顯不同,火喉控制得好好。