2019-10-23
之前金田家係銅鑼灣本店已經略有所聞, 今次竟然開到將軍澳附近, 住係附近既我一定要幫襯下 以完全冇宣傳開張既情況, 一個平日大概7點半, 已經有客人來來往往。將軍澳中心分店十分光猛, 店內好闊落, 仲有bar 枱或者卡位選擇, 坐係bar 枱你可以望住師傅煮麵食 以一間拉麵店黎講, 金田家算多選擇, 有豚骨湯, 雞白湯, 魚介湯再加埋mix 湯底, 唔會獨沽一味。麵度亦可以揀淋至硬, 亦有其他小食。濃(日文字)豚骨拉麵本人揀左硬麵, 再追加左隻蛋。湯底對我黎講岩岩好, 咸味適中, 有豚骨鮮味, 有時候係其他拉麵店會覺得湯底太咸太味精, 呢度完全唔覺, 湯底像真材實料淆出黎, 飲左大半碗唔覺口渴。麵底都好岩我口味, 果然係硬先有質感, 彈牙有咬口。腩肉份量都夠哂皮, 肥瘦適中, 炆得夠淋。溏心蛋都好入味, 下次再黎都係必選!男朋友就叫左黑豚拉麵, 比我既豚骨拉麵稍後時間才送上, 黑豚豚肉比平常版更濃豚肉味,份量都多幾塊。湯底就一樣係豚骨湯底。我地仲叫左山葵蛋黃醬餃子, 食落去即煎起超級熱辣辣有淡淡wasabi 味, 煎得又脆又香口, 加埋沙律醬有d 似食章魚小丸子。比十個like 再有追
濃(日文字)豚骨拉麵
本人揀左硬麵, 再追加左隻蛋。
麵底都好岩我口味, 果然係硬先有質感, 彈牙有咬口。
腩肉份量都夠哂皮, 肥瘦適中, 炆得夠淋。
溏心蛋都好入味, 下次再黎都係必選!
再有追加左腩肉同芽菜, 欣賞佢地分碟上, 唔會浸淋左。
叫左巨蜂梳打同柚子梳打, 甜度岩岩好, 夠頂癮
值得一讚係將軍澳分店每個員工都好有禮貌, 可以再去