2021-02-25 311 views
話說好耐之前已經喺觀塘食過阿元來了,一直對佢嘅正宗台式風味念念不忘,特別係嗰碗魯肉飯☺️ 前排趁住晚市開返,就同朋友嚟試吓西環店,睇吓佢個魯肉飯係咪一樣咁出色先🤤🔸 阿元魯肉飯一坐低梗係嗌返碗魯肉飯食吓啦!我哋嗌左大份啲嘅阿元魯肉飯,比起普通魯肉飯多咗半隻蛋同埋兩條菜,兩個人食啱啱好🙌🏻 佢嘅魯肉係屬於偏肥嗰種,食落口超級腍,有少少入口即溶嘅feel,而且都唔少,佔咗三份二個碗🤤,再配埋佢個魯肉汁嚟撈飯,一流呀!三扒兩撥咁就好快K.O.左碗飯🙈🔸 香菇肉羹湯朋友一入到黎就話要飲返碗台灣湯,話就算去唔到台灣都當自己去咗🤣 我哋見到呢個香菇肉羹湯幾新鮮,所以嗌左嚟試吓🙈 味道好似台灣麵線嘅湯底,有少少胡椒粉調味,入面有幾片香菇,亦都有一大舊肉羹,原來肉羹係一大舊嘅肉,似舊大肉餅😳 個湯飲落偏鹹,我同朋友都麻麻哋🤔🔸 玉米起司蛋餅身為一個蛋餅控,無論去邊一間台灣餐廳,只要有蛋餅就一定會嗌嚟食,仲要每次都要加芝士!🤤 上次去觀塘食夜晚嗌唔到蛋餅真係一大遺憾🥲 今次嚟到西環一定要食到佢😆 而阿元來了嘅蛋餅都幾唔錯,粟米雖然唔多,但係用咗車打芝士,食落有非常濃郁嘅芝士味!最特別嘅係佢係點辣椒醬食,相

阿元魯肉飯

🔸 阿元魯肉飯

香菇肉羹湯

🔸 香菇肉羹湯

玉米起司蛋餅

🔸 玉米起司蛋餅

身為一個蛋餅控,無論去邊一間台灣餐廳,只要有蛋餅就一定會嗌嚟食,仲要每次都要加芝士!🤤 上次去觀塘食夜晚嗌唔到蛋餅真係一大遺憾🥲 今次嚟到西環一定要食到佢😆 而阿元來了嘅蛋餅都幾唔錯,粟米雖然唔多,但係用咗車打芝士,食落有非常濃郁嘅芝士味!最特別嘅係佢係點辣椒醬食,相當有風味👍🏻

🔸 台灣香腸 $30

另外,台灣香腸都係我同朋友必點嘅台灣小食之一😆 阿元嘅台灣香腸係包埋生蒜片一齊上嘅,好正宗👍🏻 不過佢就比較硬身,食落口有啲太乾,唔夠juicy,但係就幾有台灣風味!不過食到最後發覺碟邊有啲小螞蟻🤯 即刻扣咗分,下次食之前一定要睇清楚先放入口🙈

🔸 招牌珍珠奶茶 $25

食台灣野點可以少得一杯珍珠奶茶,仲要嗌正常甜度/先稱得上正宗☺️ 只能說,招牌果然係招牌,好好飲,珍珠好煙韌,好好咬🤤 好有當年小學雞飲綠野仙蹤珍奶嘅回憶🤭

🔸 小芋圓奶茶 $29

而朋友嗌嘅小芋圓奶茶都唔錯,同珍奶用緊同一個茶底,都係偏甜嘅奶茶,不過佢嘅小芋圓就比較腍身啲,無咁好咬😬,啱哂唔鍾意咬好耐但又想有啲嘢食吓嘅朋友仔🙌🏻

總括而言,️阿元真係好台式好正宗,連某啲店員都係台灣人嚟,掛住台灣嘅你一定要嚟食!不過今次比啲小螞蟻係衛生方面扣咗小小分,但嘢食整體嚟講都好滿意😬 今次有啲可惜嘅係食唔到蚵仔煎,原來西環店得5點半前先有得食,下次lunch會再嚟幫襯,希望試到佢個蚵仔煎!😆
阿元魯肉飯
玉米起司蛋餅