2022-04-06
天氣又回暖, 加上疫情搞到民不聊生, 確實需要一杯甜野調濟下心情. 今次我揀左黃埔新開嘅花斑茶社試一試!1. 黑糖珍珠厚鮮奶 $32同其他鋪頭一樣, 黑糖鮮奶系列係無得揀甜度. 原本都驚死甜, 不過一飲就發覺甜味都係來自黑糖, 好香而且有微微焦香, 拍得住老虎堂幸福堂哩啲熱門店. 珍珠方面夠q彈, 大大粒有咬口, 同黑糖融為一體, 加分! 奶方面都名副其實夠厚, 飲哂一杯非常飽肚, 當一餐都得! (當然卡路里都係🤣)2. 黑糖珍珠烏龍奶茶 (加芝士奶蓋, 微甜) $36哩杯個賣相同上一杯差唔多, 不過我更加中意! 用烏龍奶茶代替厚鮮奶, 多左份茶香. 由於黑糖珍珠已經偏甜, 所以強烈建議大家叫微甜就好, 咁就可以飲到烏龍茶嘅香! 不得不提個芝士奶蓋同哩杯超夾, 雖然要加8蚊不過我覺得好值, 芝士嘅咸味同個黑糖味出奇地match, 提升左個味道層次👍🏻👍🏻👍🏻推介!黑糖系列確係高質,下次試下其他野飲先!
1. 黑糖珍珠厚鮮奶 $32
2. 黑糖珍珠烏龍奶茶 (加芝士奶蓋, 微甜) $36
黑糖系列確係高質,下次試下其他野飲先!