2019-11-12
有外國親戚嚟香港旅遊,咁我就緊係要盡地主之誼,揸車帶佢地黎深井食好野啦!燒鵝係香港最有特色又美味嘅食物之一。講完燒鵝,咁第一時間一定會諗到深井燒鵝。親友聽到我嘅建議,當然舉腳贊成啦!揸車去深井其實都算方便快捷,九龍入黎都係30分鐘左右就到,一間二間嘅燒鵝食店成行成市,之前我食過依間陳記,味道幾okay,而且又有專用停車場,方便泊車,所以就決左食返呢間喇!天氣涼爽,所以我哋都決定坐喺室外食飯。我地人多,於是就點咗一整隻燒鵝嚟食!燒鵝上檯嘅時候,親友們都好驚訝,因為佢地好少食鵝,唔知道原來燒鵝係咁大隻嘅!燒鵝除咗份量十分之外,質素都好緊要。依隻燒鵝皮脆肉嫩,肉質好香口同多汁,食落齒頰留香!配上開胃既酸梅醬,真係好好好出色!除左馳名深井燒鵝皇外,都有好多中式小菜可以選擇,而且價錢都相宜。依碟豉油王鵝腸,真係好味到不得了!鵝腸食落鮮味爽脆,而且份量十足,每條鵝腸都有成隻筷子咁長,好滿足!椒鹽九肚魚,我之前係屋企自己整過,以為好簡單但其實真係唔容易整到。依碟九肚魚火候控制得好好,外脆內軟,炸漿完全冇影響九肚魚口感!