2020-05-15 665 views
最近開始外出用膳,朋友推薦一間位於銅鑼同灣仔中間既千樂燒味。雖然有少少路程,不過值得一試。佢主打燒味做得好有誠意之外,仲有真材實料既燉湯,係另一個層次既燒味店。為左一次過試哂咁多套燒味,點左一份拼盤。首先係一舊性感既”三眼仔”叉燒,即係三粒肉夾住中間兩條筋,所以俗稱三眼仔,非常好食。雖然呢個部位少,但係師傅一D都唔姑寒,係厚切三眼仔叉燒,讚。雞脾同燒鵝脾都同樣出色。先講雞脾,我最怕一係OVERCOOK 一係切開D骨仲帶血水,但係呢隻雞脾平衡得岩岩好,肉嫩之餘,骨位又唔會有血腥味。朋友話連雞皮一齊食會更正,我夠知啦,不過我怕肥,所以去左雞皮。為左方便我地分享,師傅好正路將燒鵝脾切件,燒鵝依然皮脆肉嫩。如果比著自己一個食,應該叫燒鵝脾免切,放便偶像包袱,用手拎住大啖啖咬。會更脆更JUICE。今次乳豬係一大腰部近塊肋骨位,特點係皮會完整大塊D,切開唔會碎,所以外皮夠脆又有少少油香,但係瘦肉部份就會較少。不過我都係鍾意食腩位,夠肥夠多肉。另一個推薦係自家製燉湯,需要提早幾日預約先有。今次試左花膠燉乳鴿,材料非常澎湃,有好多件厚厚既花膠、乳鴿、雞腳、少少中藥材,例如杞子、蜜棗。一盅夠3-4個人飲

為左一次過試哂咁多套燒味,點左一份拼盤。

燒味拼盤

花膠乳鴿燉湯

一盅夠3-4個人飲,而湯料份量係一大碟,我以當係一個全份小菜。 呢個係”以本傷人”既完美例子,一大堆材料燉過幾個鍾,湯頭夠哂甘甜,不過花膠依然夠厚唔會溶。雖然加左少少中藥,但唔會有好濃烈既中藥味,岩哂D鍾意藥膳又怕藥味既朋友仔。聽店家講,佢地已經去左湯入面多餘既油,呢點真係加哂分。

青瓜 & XO醬

食左咁多肉,點都加番兩條菜,芥蘭、青瓜正正常常,冇咩特別。最特別既青瓜係個醬,最後點左兩份青瓜。聽店家講係自家製XO,太好味,好易上癮。如果有白飯,個醬可以撈兩碗白飯食都得。

整體黎講,餐廳位置唔近地鐵站,但係食物質素係超哂同行,值得行5、6分鍾去食。當然一分錢一分貨,價錢都會貴少少,例如花膠燉湯。除左星級中菜食府外,冇一間燒味店會有咁有誠意既出品。
2020-05-09
$200 (Dinner)
燒味拼盤
青瓜 & XO醬