2023-11-27
已經有一段日子冇去新都城商場,今日見到開咗一間新嘅中菜館,就入去同朋友試下晚餐。👭🛎皮蛋豆腐 $58第一度餸係冷盤,盡顯咗師傅嘅刀工同擺盤。細滑嘅豆腐切成一片片薄片,中間放滿皮蛋碎同麻醬製成嘅醬汁,然後灑上蔥花同紅椒碎,未食落肚已經覺得好開胃🤤豆腐口感十分順滑,再配以甜甜酸酸嘅皮蛋醬,係一個十分好嘅冷盤😍🛎 熟成脆皮燒雞(半隻)$118呢個燒雞🍗嘅第一印象就係十分之熱辣辣,上菜時仲冒緊煙,一睇就知係即叫即整。成隻雞都係啖啖肉,外皮消毒好似薯片咁脆,亦都冇好似坊間嘅燒雞咁乾真真或者調味過鹹,我同朋友好快就食曬半隻雞👍🏻👍🏻👍🏻🛎 黑松露西蘭花炒元貝 $188呢度十分家常嘅餸,亦都可以突顯出餐廳嘅用心🥹西蘭花十分之爽脆,而且一啲渣都冇。元貝食得出係新鮮嘅,同冰鮮雪藏嘅工廠元貝唔一樣,肉質十分之彈牙!!!🤩而成都送嘅精髓就係黑松露醬,完美咁將元貝同埋西蘭花融為一體,而且醬汁份量十分足夠,令到每一個西蘭花都可以沾上醬汁咁食~🛎 長腳蟹肉煲仔飯 $98 見到餐廳都有唔同種類嘅煲仔飯,但我就揀咗一個比較特別嘅海鮮煲仔飯。我得最值得讚嘅位就係佢嘅飯焦😈😈😈師傅控制火喉恰到好處,唔會因為想做飯焦而整到
🛎皮蛋豆腐 $58
🛎 熟成脆皮燒雞(半隻)$118
🛎 黑松露西蘭花炒元貝 $188
呢度十分家常嘅餸,亦都可以突顯出餐廳嘅用心🥹
🛎 長腳蟹肉煲仔飯 $98
師傅控制火喉恰到好處,唔會因為想做飯焦而整到成個底燶曬,飯焦😍金黃爽脆而且一塊過。成個飯撈埋咗之後口感豐富,鮮味十足😎
🌐 環境/服務
餐廳入面嘅飯枱用圍板間成唔同區域,增加客人之間嘅私隱度。飯菜用機械人作運輸🤖感覺更衛生同安全。樓面侍應都好用心咁講下嗰日嘅推介,同埋問下我哋食唔食當造嘅大閘蟹,服務態度友善😆