2023-03-12
最近喜歡食拉麵,今日朋友帶我到佐敦試一間他試過好食的拉麵,一到餐廳就感覺非常日式 位置都算係神秘 係街尾位置 唔係朋友帶都唔識去 吧台位可以與拉麵師傅非常近,一邊同朋友傾計一邊可以看到拉麵烹製過程。 今日簡左限定龍蝦拉麵,餐牌所見湯頭呈現濃郁的紅色,非常吸引眼球,促使我選它。我喜歡它濃郁的龍蝦肉的鮮味和豐富的口感的湯底,龍蝦湯龍蝦肉的鮮甜味道也為拉麵加分不少因麵底掛湯都有滿滿龍蝦風味。拉麵的麵條也很好吃,麵質偏粗口感韌性適中,不會太硬或太軟。有些人可能會覺得價格有點高。總體而言,如果喜歡龍蝦,龍蝦拉麵絕對值得一試! 友人選了店鋪推介的白雞濃湯拉麵,亦是一道非常受歡迎的拉麵,拉麵加上了炸牛蒡口感非常香口野味。拉麵的湯底非常濃郁濃厚的雞肉味滑身,但同時也有牛蒡微妙的香味、蔥花和木耳的配料與湯底相得益彰,味道更加豐富。招牌作果然係唔錯!叫左燒牛舌$68 得3塊唔平,勝在牛味重又唔會韌 肉質柔軟 外面燒過加上黑胡椒 好香口!略嫌價錢進取!整體不錯,一解思念日本拉麵之苦!
整體不錯,一解思念日本拉麵之苦!