2020-07-16
珍珠奶茶嘅熱潮近呢10年黎可以話係有增無減,唔單止多咗好多唔同品牌投入呢一個行業,台式沖調飲品嘅選擇同種類亦都多咗好多,黑糖珍珠鮮奶更係呢幾年黎好多香港人嘅至愛添!好多時候呢啲台式飲品嘅味道都偏濃同偏甜,尤其香港人飲慣咗重口味嘅港式奶茶,喺香港買到嘅珍珠奶茶一般都比台灣嘅更加濃味。正正因為呢個原因,我哋反而就冇乜機會認真嘗試同感受到呢一類珍珠奶茶店嘅出嘅茶,所以今次就同朋友決定order最Basic嘅齋茶同埋奶茶,入面任何材料都唔擺,感受一下最raw嘅奶同茶味。同朋友啱啱喺銅鑼灣附近食完午餐之後,就行到過嚟木衛二,當係飯後甜品兼消暑下。可能因為午飯過後多啲人嚟買珍珠奶茶,所以都要排一陣隊,店舖嘅設計同其他分店都大同小異,以白色為主調,地面有個以銅鑄整咗店舖嘅標誌,係簡約嘅設計中再顯幾分文青風格。由窗口望入去所見,呢間台式飲品店舖嘅廚房非常整齊乾淨,唔通茶同調味品井井有條咁樣排喺廚房架上,牛奶唔會一早擺定出嚟去到最後衝先至有雪櫃拎出嚟,見到都令人飲得更加安心。有餐牌所見,除咗平時飲開嘅冰茶、奶茶,呢度亦有自家製嘅手作果茶同埋無酒精雞尾酒,非常特別。-由落order去到攞到飲品大概等咗10
由落order去到攞到飲品大概等咗10分鐘左右,首先先講友人嗌嘅鐵觀音茶(凍、正常糖、正常冰)($25),鐵觀音嘅茶味好龍,但甜度亦都好重,可能朋友飲開重口味嘅飲品,佢覺得好好飲,但係老編就偏向啲淡啲嘅茶,所以就覺得呢一杯略為太甜喇。
鐵觀音茶(凍、正常糖、正常冰)
我就嗌左一杯鐵觀音茶那提(凍、微糖、正常冰)($30),老編覺得呢一杯嘅甜度啱啱好,奶味同埋茶味互相唔會掩蓋咗大家,奶同茶好夾,如果你都唔係屬於好重口味嘅人,推薦大家記住要嗌微糖,即係只會有30%嘅甜度。
鐵觀音茶那提(凍、微糖、正常冰)
By 🦕 周 - 為 食 👁