2017-08-26 211 views
周末同老公出街食嘢鬆一鬆,近近地去九龍城食泰國嘢,不失為賞心樂事,千挑萬選之後,我哋試吓一間叫倪姐的泰國餐館,入內有個又醒目又靚女店員招呼我哋,唔知係倪姐這本人呢……青芒果沙律青芒果是好爽口,個泰式酸辣汁好開胃,雖然係比較辣,不過個辣味同個酸味好配,仲加入左好多櫻花蝦,令到呢個沙律添啲鮮味。龍眼冰食泰國菜,唔係叫椰青,我就會係叫龍眼冰,食辣野嘅時候,飲啖冰凍龍眼冰,即刻爽晒。呢杯龍眼冰嘅甜度幾適中,又夠冰凍,不錯。咖喱炒蜆黃咖喱汁好香,仲有好多蛋花,令到呢個醬汁十分之滑溜,就咁送飯都覺得好正!啲蜆煮得剛剛熟,所以蜆肉好鮮甜。不過如果再煮熟啲都無妨,畢竟係海產。冬陰公炒飯炒得幾香口,不過係會冇咗冬陰公湯的酸,有幾隻好爽口嘅鮮蝦在其中,最妙之處,就係其中嘅香茅,食入口果下就唔覺,但係香茅會係食完果啖飯之後發揮作用,有香茅嘅after taste,味道咁有層次,我幾欣賞。串燒叫咗雞腎、墨魚丸、魚餅,雞腎係我最愛,佢都燒得幾香,食落雞腎幾爽,魚餅好香。

青芒果沙律

龍眼冰

咖喱炒蜆

冬陰公炒飯

2017-08-26
$357.5 (Dinner)
  • 咖喱炒蜆