2022-06-26 996 views
樸實嘅裝修令我對五陵會更加有期待,起碼一定唔係一個「食景」地方,先上三小碟熱身分別係蝦多士,「食落去索索聲」蝦膠爽彈,唔會成口油,子薑皮蛋,子薑做到甜不辣效果,皮蛋有糖心,乾蔥美極骨,炸得香酥而不膩,淡淡美極會從你口腔裏慢慢湧出來,三小碟打開了一個非常好的序幕老虎斑兩味頭炮為芫荽皮蛋肉片湯,每口熱辣辣,先甜得來又不失芫荽獨特的個性,肉片尤如我閨女18個月大的肌膚一樣10分幼嫩,再沾上辣椒豉油,「正」第二道名為吉列斑球,脆醬粉夠薄身,奢侈地用上老虎斑,粟米汁及甜酸汁任君選擇、咬落去連同老虎斑皮,絕對繼流浮山、石屋之後另一港版<Fish & Chips> , 休漁期過後如有機會再會一會的話,我相信將會更上一層樓中間加插一個五陵會威威強勢推介指天椒炒滑蛋多士,食完第一口我心入邊好想和同枱嘅朋友講句「X , 臭㗎,你哋唔好嘥quota啦,等我捱下義氣啦」 嘩好味到呢,我未食過一個咁特別嘅配搭,聽落簡單,其實這道滑蛋顯赫師傅的功力深不見底,通常外邊食到嘅滑蛋,見到有啲蛋汁出到嚟以為師傅煮到半山熟好勁,其實只不過師傅喺最後上碟之前加少少生蛋汁落去營造一個效果,反之呢道菜你可以睇到每

老虎斑兩味

中間加插一個五陵會威威強勢推介指天椒炒滑蛋多士,食完第一口我心入邊好想和同枱嘅朋友講句「X , 臭㗎,你哋唔好嘥quota啦,等我捱下義氣啦」 嘩好味到呢,我未食過一個咁特別嘅配搭,聽落簡單,其實這道滑蛋顯赫師傅的功力深不見底,通常外邊食到嘅滑蛋,見到有啲蛋汁出到嚟以為師傅煮到半山熟好勁,其實只不過師傅喺最後上碟之前加少少生蛋汁落去營造一個效果,反之呢道菜你可以睇到每一層連碟底都會有啲半山熟蛋汁喺你面前「朗下朗下」,技術可見一斑,配上蝦多士的多士底,乾身之餘配上指天椒滑蛋,食完即時諗起唐伯虎點秋香春香「我就係嗰條多春魚、多謝你呀9527」

啫啫唐生菜煲: 煲氣強、生菜爽、味道夠、夫復可求…