Lava 每次行經太子,經過呢間餐廳,開放式嘅門口都吸引我嘅視線,入邊嘅裝修好有情調,每張枱上面的蠟燭台。餐牌嘅食品都好特別,主打tapas,TAPAS佔左最大的版面,主要分為四個類別:麵包類,芝士類,肉類和蔬菜類,並唔係一般嘅西餐廳嘅食品。由於tapas係一小碟的,喺西班牙旅行嘅時候,同朋友點幾款tapas,然後配一杯啤酒,傾吓計人生一大樂事。除咗有西班牙嘅送酒小食tapas、仲有海鮮、肉類、意粉、西班牙飯等等餐牌都好多元化。另外呢度仲有手工啤酒飲添,好適合一班朋友嚟到happy hour,傾吓計。。法國菜苗沙律+48個月黑毛豬火腿+脆烤藜麥$78呢個沙律嘅沙律菜都好新鮮,上面灑上芝士,配上黑毛豬火腿,充滿鹹香。去皮車厘茄經過特別嘅處理,有一種清甜。最特別係藜麥係經過特別嘅烤製,每一粒都非常脆口,增加不少口感。西班牙脆皮豬腩肉$158呢道菜食充滿心思,用上我最喜愛嘅岩石板,份量都唔少,有七塊咁多,仲要係厚切。外皮烘得非常的香脆,肉質肥美,與傳統的中國食燒腩仔不同之處,就是伴碟的蘋果蓉味道清新,與腩肉同食,感覺上減去肥膩的感覺。不過豬腩肉略嫌有點偏肥。半碟仲有西蘭花、薯仔、黃椒、栗子等
Lava

法國菜苗沙律+48個月黑毛豬火腿+脆烤藜麥$78

西班牙脆皮豬腩肉$158
呢道菜食充滿心思,用上我最喜愛嘅岩石板,份量都唔少,有七塊咁多,仲要係厚切。外皮烘得非常的香脆,肉質肥美,與傳統的中國食燒腩仔不同之處,就是伴碟的蘋果蓉味道清新,與腩肉同食,感覺上減去肥膩的感覺。不過豬腩肉略嫌有點偏肥。半碟仲有西蘭花、薯仔、黃椒、栗子等等。最欣賞上面兩條開半的青豆,為這道菜增添不少美感。

鮑魚、龍蝦、小麥卷狀意份$238
一般意粉選擇都好多:蝴蝶粉、螺旋粉、貓耳形意粉、通心麵條、筒形意粉、 直通粉、意大利粉、寬細麵條、扁麵條……等等。不過睇到餐牌上嘅卷狀意粉,立即比佢吸引。
呢個意粉嘅龍蝦汁值得一讚,真係充滿咗龍蝦味,非常濃郁,帶點稠身。意粉入邊仲有唔少嘅龍蝦肉。卷意粉好有咬口,每一條意粉入邊都包裹着濃濃嘅龍蝦汁。

Lava 慢煮牛腩加千層腐皮手工包$69

呢度有兩款手工包,其中一款係配日式叉燒,不過朋友覺得如果手工包入邊配日式叉燒,有啲似中式嘅叉燒包。所以我哋揀咗慢煮牛腩手工包。上枱嘅好特別,用岩石板盛載,兩件嘅手工包入邊包住慢煮牛腩,一咬入去充滿肉汁,一啲都唔鞋口,千層腐皮非常香脆,加上中間再夾有新鮮嘅蔬菜,減低了肥膩嘅感覺。呢一個tapas嘅小食,賣相靚味道都唔錯。

甜品

Lava 分子蜂蜜海綿蛋糕配意大利$72
焦糖榛子同意大利朱古力雪糕$60
由於朋友生日嘅關係,所以預先請餐廳安排係甜品上面寫名,但係如果要寫名的話,要點選兩款甜品。完成主菜之後,店員會主動,送上甜品,當生日甜品送上來的時候,餐廳還會播生日歌,非常有氣氛。
分子料理甜品真的有點像藝術品,不過蜂蜜海綿蛋糕,蜂蜜味不突出,海綿蛋糕亦不太鬆軟,幸好兩款雪糕都非常幼滑軟綿,朱古力雪糕更令人難忘,因為朱古力味非常濃郁。總括來講,這款生日甜品真的給朋友帶來驚喜,如果慶祝生日的話,是一個不錯的選擇。