2020-06-16
夏日炎炎,係要食返個刨冰解吓暑🥵銅鑼灣依間日式刨冰店我已經食過三次,真係好好食!😋今次同友人一齊去食,友人都係第一次食依間,所以冇試到新野,直接叫咗三個best seller既刨冰🍧抹茶忌廉焦糖味配白玉($100)依個抹茶刨冰真係百吃不厭!雖然之前都食過,但每次食第一啖都會比佢既濃厚抹茶味驚艷到,同場友人個個都讚不絕口😋抹茶配上牛奶冰,抹茶微微苦味可以中和牛奶既甜膩,中間夾住焦糖脆脆,口感一流,就算食到最後都keep住啖啖濃厚,唔會話食食下就冇哂味,係依間鋪頭既必食推介!🤩草莓Special配北海道牛乳布丁($98)草莓special即係草莓牛奶冰,比起抹茶刨冰,依個食落明顯fresh好多,食草莓冰最怕食到好假既草莓糖漿味,但依隻食落真係似係由新鮮草莓加牛奶既味道,甜味適中,唔會過甜,整體食落好舒服,夏天食一流!伯爵奶茶味($90)至於伯爵茶,相比上面兩款就稍微有啲失色。伯爵茶味唔算好出,而且上面鋪面既只係普通冰,仲要鋪左好多係面,所以有段時間係只食到清水造既冰,而且食食下都會有唔夠味既情況出現,會愈食愈淡,整體滿足感不大。身為伯爵茶迷既我,原本對依款期待最大,但最後有點失望呢。總括而
抹茶忌廉焦糖味配白玉($100)
草莓Special配北海道牛乳布丁($98)
伯爵奶茶味($90)
總括而言,雖然每個刨冰睇落單價頗高,但佢每個刨冰份量都超~級~大,兩個人share食都好夠!加上味道方面真係很不錯,推薦大家經過銅鑼灣都去試一試!口味方面個人排名係:抹茶🍵》草莓🍓》伯爵茶